Читај ми!

Генска терапија Те ћелија излечила два пацијента од леукемије

Специјална ћелијска терапија потпуно је искоренила леукемију код два пацијената који су лечени њоме пре 10 година.

Медицинске анализе показале су да су два пацијента, која су боловала од рака крви и лечена иновативном генском терапијом, излечена и у ремисији после више од 10 година.

Вођа испитивања, чији су резултати објављени у часопису Нејчер (Nature), каже да је лек за неке врсте рака на видику.

Пацијенти су боловали од хроничне лимфатичне леукемије, а лечена су специјалном генском терапијом CAR T ћелијама, која мења гене у имуном систему како би нападао ћелије рака.

„CAR T ћелије остале су у телу 10 година након инфузије са одрживом ремисијом код оба пацијента“, утврдила је студија, закључујући да су пацијенти постигли пуну ремисију након добијања терапије 2010. године.

Карл Џун, који је коаутор студије, рекао је за Њујорк тајмс да је његов тим очекивао да ће Т ћелије нестати из тела пацијената у року од месец или два, али се телесни одговор против канцера одржао много дуже.

„Сада коначно можемо да изговоримо реч 'лек' уз CAR T ћелије“, додао је Џун.

Т ћелије су врста белих крвних зрнаца које играју велику улогу у имунском одговору и помажу у борби против ћелија рака, вируса, бактерија и других патогена.

Међутим, током трајања канцера, код пацијената се често види значајан пад у снази имунитета, а циљ терапије CAR T ћелијама је да спречи такав исход кроз модификовање гена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи