Читај ми!

Како да опремимо путну апотеку у време пандемије

Пандемија коронавируса још траје и зато када крећемо на пут наша путна апотека мора бити прилагођена ситуацији. Шта да понесемо, како да чувамо лекове и шта ако је леку истекао рок трајања објашњава фармаколог проф. др Јанко Самарџић са Медицинског факултета у Београду.

Гост Наздравља, професор др Јанко Самарџић, признаје да можда мало претерује када је реч о путној апотеци, јер фармаколози увек рачунају на неки најгори могући сценарио.

„Ту се нађе и антипиретик за снижавање температуре, и аналгетик, и антитусик против кашља. Врло често је ту и једна минерално-витаминска потпора“, набраја професор.

Оно што је у последње време новина у односу на пређашњи период јесте то да смо били више фокусирани на пробиотске препарате и на растворе за рехидратацију, јер смо очекивали одређене гастроинтестиналне инфекције. Међутим, пошто сада доминирају респираторне инфекције, наша путна апотека треба да садржи и пробиотске препарате за заштиту од гастроинтестиналних инфекција, али треба да буде фокусирана на вирусне респираторне инфекције.

Летња и зимска путна апотека

У тропским крајевима могу се очекивати проблеми са алергијским реакцијама, те зато треба обавезно имати препарат који делује антиалергијски. Такође, могући су уједи инсеката и наравно, треба се обавестити о могућим тропским болестима, саветује фармаколог.

Кад се припрема зимска путна апотека треба више бити фокусиран на прехладе, грип, ковид инфекције и на повреде, истезање мишића, мишићне грчеве и слично.

Витаминско-минералној потпори има места у превенцији ковид инфекције.

„У једном превентивном смислу ја не искључујем примену витамина Ц, он заиста има један протективни ефекат када је у питању појава прехладе, грипа, укључујући и коронавирус инфекцију. Затим и витамин Д, изузетно снажан имуномодулатор. И од минерала, цинк који треба да спречи даљу инфекцију и продор вируса“, наводи професор Самарџић, уз напомену да је у питању искључиво превентивна употреба.

У зимским месецима треба узимати и магнезијум зато што смо у зимским месецима чешће изложени повредама локомоторног система.

Правилно чување лекова

Опште правило налаже да се лекови чувају у оригиналној кутији, на сувом и тамном месту заштићеном од влаге и од светлости. Треба избегавати екстремне промене температуре и чувати на температурама које су назначене на сваком паковању лека.

„Последице неправилног чувања лекова су губљење својства лека“, напомиње фармаколог.

Међутим, течни препарати, раствори и сирупи, пак, захтевају чување у фрижидеру на одговарајућој температури. У том случају треба набавити одговарајуће транспортне торбе или ручне фрижидере. Посебно треба обратити пажњу на препарате који захтевају одговарајућу припрему и растварање.

Рок трајања лека

Опште правило је да се лек користи до датума који је назначен на паковању. После истека рока лек не би требало одложити у комунални отпад, већ однети до најближе здравствене установе или апотеке која ће у складу са процедуром и правилницима Министарства здравља поступити на правилан начин, саветује професор.

„Уколико немамо оригинално паковање или се на блистеру или бочици не види датум истека рока, такав лек најбоље не користити“, наглашава др Самарџић.

Шта додати у путну апотеку кад путујемо са децом

Деца су врло осетљива на инфекције гастроинтестиналног тракта. Путничке дијареје су код деце најчешће и зато увек треба понети пробиотске капи и обавезно раствор за оралну рехидратацију.

„То је практично један раствор електролита који треба да имамо јер су често такве дијареје врло исцрпљујуће, а код деце могу да буду и угрожавајуће, и зато посебно треба повести рачуна“, наглашава професор.

Поред тога, треба посебну пажњу обратити на избор и врсту лека и дозу, јер деца нису мали одрасли да би било довољно преполовити лек и дати детету, истиче проф. др Јанко Самарџић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи