Читај ми!

Шта је „менаџерска болест“ и која су решења за њу

Савремени начин живота – мало кретања, канцеларијски посао а однедавно и рад од куће, довели су до пораста броја људи који много времена проводе седећи у фотељи, столици или аутомобилу. Вишесатно седење у неправилном положају погодује развоју различитих здравствених тегоба, међу којима је и такозвана менаџерска болест.

Анксиозност, гојазност, срчане тегобе, повишен крвни притисак, бол у врату, напетост мишића и трњење у рукама - то су симптоми који карактеришу менаџерску болест.

Она најчешће погађа радно активне људе, који имају између 30 и 50 година - програмере, банкаре, предузетнике, лекаре, новинаре и оне на руководећим позицијама.

„У последње време се баш доста примећује пораст људи који болују од овог проблема, зато што неадекватни услови за рад од куће – седење на трпезаријским столицама, рад на столу који није добро подешен – су једни од главних фактора који доводе до те напетости и бола, неправилног положаја, спазма мишића и остало“, објашњава физиотерапеут Милош Макарић.

Већина људи склона је да симптоме занемари и припише умору, иако доводе до несанице и раздражљивости, утичу на концентрацију и ремете биоритам.

„Превенција је ту најбитнија, али ако већ дође до проблема, физикална терапија ту игра главну улогу. Када причамо о физикалној терапији, то су разни физикални агенси, који се баве боловима, смањењем спазма, смањењем напетости у мускулатури, вежбе, али када кажем вежбе, мислим на циљане вежбе, вежбе баш за тај проблем, вежбе вратне мускулатуре, вежбе леђа, вежбе растезања, као и редовне масаже“, каже Макарић.

Ублажавање болова и лечење траје од три до шест месеци. Стручњаци напомињу да треба бити пажљив и не опредељивати се за било коју врсту спорта, већ за вежбе које се раде постепено, без наглих покрета и превеликог напора.

„Пацијенти често греше, па кажу 'е, па ја идем на фудбал, ја трчим', то јесте добра физичка активност, али физичка активност за елиминацију стреса, што је један од фактора, али за елиминацију бола у леђима морамо радити циљане вежбе – пливање и вежбе које ће погађати баш тај део мускулатуре, тј. кичменог стуба који је захваћен“, истиче Макарић.

Лекари наводе да се од десет пацијената само један редовно бави неком врстом рекреације. Осим одговарајуће физичке активности, која умирује и отклања болове, решење је у промени свакодневних животних навика.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи