Читај ми!

Очни преглед може открити од чега све болујемо - шта је знак артритиса, дијабетеса, па чак и рака

Очи могу понудити „прозор у душу“, како песници кажу, али такође имају много тога да кажу о нашем здрављу.

Наше очи држе кључ правог биолошког доба, открива студија  објављена у British Journal of Ophthalmology.

Суве очи могу бити знак реуматоидног артритиса. Висок ниво холестерола може проузроковати стварање белог, сивог или плавог прстена око обојеног дела ока, који се зове шареница.

Златни прстен од бакра који кружи око шаренице је кључни знак Вилсонове болести, ретког генетског поремећаја који узрокује накупљање бакра у мозгу, јетри и другим органима, успоравајући тровање тела.

Оштећење крвних судова у задњем делу ока, мрежњачи, може бити рани знак оштећења нерава због дијабетеса, високог крвног притиска, коронарне артеријске болести, чак и рака, као и глаукома и старења, макуларна дегенерација.

Провера знакова болести је кључни разлог зашто вам лекар шири зенице на прегледу.

Ускоро ће можда постојати још један добар разлог да неколико сати имате замућен вид. Нова студија, за коју истраживачи кажу да је прва те врсте, истиче да би ретина такође могла бити у стању да нам пружи лак, неинвазиван начин да одредимо право биолошко доба нашег тела - што може, али не мора да одражава наше старосно доба.

"Она нуди јединствен, приступачан 'прозор' за процену основних патолошких процеса системских васкуларних и неуролошких болести које су повезане са повећаним ризиком од смртности", написао је аутор студије др Мингуанг Хе, професор офталмолошке епидемиологије на Универзитету у Мелбурну у Аустралији. Студија је објављена у British Journal of Ophthalmology.

Студија моделирања

Студија је анализирала преко 130.000 слика мрежњаче из узорака које су дали људи између 40 и 69. година, који су учествовали у владиној студији.

Користећи модел дубоког учења, који је облик машинског учења , истраживачи су проценили "размак у годинама у мрежњачи" између стварног биолошког здравља ока и старости особе од рођења.

"Користећи алгоритам дубоког учења, компјутер је могао да одреди старост пацијента на основу фотографије мрежњаче у боји са прилично добром тачношћу", рекао је др Сунир Гарг, клинички портпарол Америчке академије за офталмологију и професор офталмологије у Вилс очној болници у Филаделфији, који није био укључен у студију.

"Ови налази сугеришу да старост мрежњаче може бити клинички значајан биомаркер старења. Биће потребно извршити већи скуп података о разноврснијим популацијама, али ова студија наглашава да једноставни, неинвазивни тестови ока могу да нам помогну да едукујемо пацијенте о њиховом општем здрављу", написао је др Сунир Гарг.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи