Читај ми!

Расо јесте најбољи лек за мамурлук, али то није једина његова предност

Расо је слана вода у којој се кисели купус. Осим што слови за најбољи лек против мамурлука, расо делује на пробаву, а користи се и код многих дијета за мршављење. О бројним користима расола и киселог купуса говори Момчило Антонијевић, новинар и народни травар у редовној рубрици „Тајна биља“.

Празнични дани су обично и дани претеривања, и у јелу, и у пићу, те је зато идеалан тренутак да се осврнемо на све лековитости расола, напомиње Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

„Расо је течност која треба да буде бистра, а добија се кисељењем купуса. Када се купус кисели у њега се не додаје сирћетна киселина већ се цео процес одвија природним путем уз помоћ лактобацилуса, бактерија млечне киселине“, објашњава Антонијевић.

Управо зато су и кисели купус и расо који се добија у том процесу врло лековити и јако корисни, посебно за оне који воле мало да претерају током празничних дана.

Благодети расола и киселог купуса

Расо је одличан начин да рехидрирамо свој организам. Има пуно електролита, а богат је и природним пробиотицима и бактеријама које живе у нашим цревима и које помажу да наши органи за варење, као и имуни систем, функционишу беспрекорно.

Кисели купус је веома богат Це-витамином и представља праву зимску суперхрану. Посебно је добар за вегане јер садржи витамин Б12 кога иначе нема у намирницама биљног порекла.

„Уз расо и кисели купус одлично иде и бели лук који садржи инулин, пребиотик, и помаже да ове корисне бактерије из расола постигну и покажу свој максимум“, додаје Антонијевић.

И поред тога што је расо одличан лек у борби против мамурлука, треба имати у виду да је ипак најбољи лек – да не претерамо, истиче Антонијевић.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи