Читај ми!

Маст од мангулице изузетно је здрава, не утиче на повишени холестерол

Војвођани организују сваког децембра традиционални Дан мангулице, а у многим селима биће организован сајам производа од мангулице. То је прилика да се подсетимо зашто се месо мангулице сматра једним од најздравијих, а маст од мангулице слови за олигомасти, па је многи нутриционисти стављају испред других масти животињског порекла, али и уља.

Нутриционисткиња Марија Рапајић, гостујући у Јутарњем програму РТС, истакла је да се код мангулица и прасића маст нагомилава око стомака, а унутрашњи део је без масти, познат као кртина. Ту маст није проткана кроз мишиће и она не утиче на повишен холестерол.

„Код мангулице је та маст још боље позиционирана јер она садржи ХДЛ холестерол, који је добар холестерол и он нам спушта ЛДЛ холестерол, који је лошији и спречава да се за крвне судове лепи лош холестерол", истакла је нутриционисткиња.

Додаје да осим тог доброг холестерола, мангулица садржи таринско архидонске масне киселине, добре за респираторне инфекције.

Слабо користимо маст у исхрани

Марија Рапајић каже да када се уље загреје подлеже променама које су канцерогене.

„Када спремате на масти, здраво је. Пржењем уља настају лоше масти за наш организам, то су триглицериди, који се лепе за крвне судове, нема довољно протока кисеоника у крви. То доводи до низа обољења“, рекла је нутриционисткиња.

Правилна исхрана у време поста

Гошћа Јутарњег програма рекла је да уколико постимо морамо да имамо пет оброка: три базична и две ужине.

„Сада смо у лакшем посту од васкршњег поста, пости се на води и на уљу. Постимо због религије, не због правилне исхране. Треба узимати што више воћа, поврћа и рибе, скуша, лосос, сом, ослић, коштуничаво воће које садржи доста цинка“, закључује Марија Рапајић, нутриционисткиња.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи