Читај ми!

Епидемија „пушачких плућа“, заједно са ковидом су смртоносна комбинација

Зашто хроничну болест плућа лекари описују као болест „пушачких плућа“? Да ли је пушење једини узрок? Шта ако се ови пацијенти заразе ковидом? Колико је времена након инфекције потребно да се њихова плућа опораве?

„Хронична болест плућа је болест коју карактерише опструкција дисајних путева, која је углавном прогресивна, делимично реверзибилна и удружена са једним инфламацијским одговором“, каже др Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију КЦС.

У Србији од ње болује 600.000 људи, а у Европи око 10 одсто становништва. Она представља јавни здравствени проблем, а према подацима СЗО трећи је узрок смрти на планети.

Пацијенти се најчешће касно јављају лекару, тек када им је функција плућа нарушена 50 одсто.

Симптоми су најчешће кашаљ и искашљавање, малаксалост, замарање, губитак апетита и телесне масе...

Стјепановић истиче да је то болест пушача, јер они чине 95 одсто пацијената, а осим пушења може је узроковати и честа изложеност прашини, хемијским једињењима аерозагађења и инфекција.

Хронична опструкција плућа је сама по себи тешка болест, а пацијенти понекад при терапији морају да добијају кисеоник. Када се надовеже вирусна упала, попут ковида-19, њихово стање може врло лако да се искомпликује и да добију тешку физичку форму ковида и да заврше на одељењима интензивне неге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи