Читај ми!

Студенти медицине из Ниша представом приближавају анксиозност младима

У жељи да подигну свест о очувању менталног здравља студенти Медицинског факултета у Нишу припремили су едукативну представу „Анамнезис вите" у којој се баве менталним проблемима са којима се, како примећују, млади све чешће суочавају.

Анксиозност, наркоманија, алкохолизам присутни су међу младима, али они нерадо траже помоћ психотерапеута.

То су запажања студената медицине у Нишу са вежби у Заводу за ментално здравље. Такве ставове желе да промене, а један од њихових начина је представа која обрађује те теме.

„Основна идеја је да направимо аутентичну кампању која би допрла до омладине како би они схватили да је то нешто што је нормално, и да ако човек може да оде код зубара ако га боли зуб, исто тако може да оде код психотерапеута када му нешто није у реду са менталним здрављем", каже аутор текста и студент медицине Марко Трајковић.

Сви глумци у овом комаду су студенти медицине за које редитељ каже да су изузетно талентовани за глуму и веома посвећени представи.

„Свако од студената је изабрао болест коју жели да обрађује у овој представи. Након тога су истраживали. Велику подршку имали су са Катедре за психијатрију, и све те болести доделили смо одредјеним ликовима и све спојили у један драмски текст", рекао је редитељ Душан Шчепихин. 

За будуће лекаре ово представља, кажу, и релаксацију, и поруку младима, и начин да се додатно посвете студијама.

„Мислим да је то савршен баланс. Поред медицине која је строга, стварно значи свима, мислим да и због испита значи, да још додатно и ми младји удјемо у контакт са психијатријом", додала је Јована Крстић.

„Као неко ко се и сам борио са депресијом, значајно је да људи знају да нису сами, и да о томе треба причати и да смо ту једни за друге", каже Даница Спасић.

Премијера је најављена за 22. новембар у Позоришту лутака у Нишу, а приход од улазница чија је цена 400 динара намењен је Дому за децу „Душко Радовић".

Студенти планирају да представу играју и у другим градовима, и сваки пут новац усмере некоме коме је потребан.

четвртак, 10. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи