Читај ми!

Сезона је респираторних инфекција код школске деце, како их разликовати од ковида

Деца често бораве напољу, играју се, друже, па се лако прехладе, почне да им цури нос, добију температуру. Како разликовати те респираторне инфекције или сезонски грип од короне и када дете треба одвести код изабраног лекара, а када у ковид амбуланту саветује докторка Марија Голубовић, школска лекарка у Дому здравља „Савски венац“.

Ово доба године је типично, као и сваке друге, да деца много чешће оболевају од респираторних инфекција са блажом клиничком сликом, праћених цурењем носа, кијавицом и кашљем, понекад повишеном температуром, пропраћено болом у грлу.

„Разликовати било коју респираторну инфекцију од ковида, врло је тешко зато што сам ковид вуче са собом многе симптоме, и то не само респираторне, већ и стомачне, бар код педијатријске деце. Код нас у амбуланти, уколико дете има температуру, обавезно одрадимо преглед, лабораторијске анализе и најчешће децу и тестирамо на ковид, да би диференцијално дијагностички искључили ту инфекцију“, наводи докторка Марија Голубовић.

Такође, почетком школске године родитељи су често доводили и децу која имају алергије, мислећи да су оне узрочник проблема. Међутим, алергијска реакција никада не иде са температуром, напомиње докторка.

Познати су случајеви и да оба родитеља имају ковид инфекцију, да је дете све време са њима у стану, али има само лакше симптоме прехладе, која траје дан, два.

„Најчешће и дете буде заражено, али има много блажу клиничку слику, чак и без температуре која траје један до два дана. Та деца су прошла инкубацију од 14 дана и били у изолацији, тако да су заштићена, односно не преносе болест својим вршњацима“, напомиње др Голубовић.

Приметно је, такође, да све већи број родитеља деце старије од 12 година, одлучују да вакцинишу децу, што је, како наглашава докторка, велики помак и добар избор, без обзира да ли деца имају неку хроничну болест или не.

„На тај начин, деца штите пре свега себе, али и своје вршњаке и своје укућане и спречавају ширење болести. Вакцина која је препоручена за децу старију од 12 година је Фајзер вакцина, јер су то потврдиле студије и препоручује Светска здравствена организација, а и наша Агенција за лекове је то одобрила“, каже на крају гостовања у Јутарњем програму др Марија Голубовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи