Читај ми!

Сви смо могући онколошки пацијенти и зато - „Нема чекања"

Пандемија траје готово две године и многи пацијенти, оболели од других болести, остали су у сенци борбе против ковида. Обесхрабрује што годишње у Србији од рака оболи око 40.000 људи, а малигне болести однесу више од 25.000 живота. Зато је покренута кампања „Нема чекања".

„Нека ово моје ћутање буде последње ћутање за нас оболеле од канцера. Наша су искуства јако тешка, искуство ове државе је јако тешко", каже Предраг Слијепчевић.

„Ја сам неко ко се седам година буди и леже са дијагнозом Ца 56 - рак јајника, али исто тако морам до краја живота да одлазим на превентивне прегледе, контролишем стање како болест не би напредовала", додаје Горица Ђокић.

„Имала сам ту срећу да будем добитник најовијих терапија којима се лечим. Моје стање када сам почела било је тешко да нисам могла из кревета, сада сам примила 26, сада идем сама на терапије из Младеновца аутобусом 493, ако вам је познато", испричала је Ђурђина Јовановић.

Свако од нас је познавао некога ко је боловао од неке малигне болести.

Свако од нас је вероватно и изгубио неког због малигне болести.

А многи ће већ сутра можда добити дијагнозу малигне болести.

Многе болести могу бити спречене.

Одласком на редовне прегледе могу бити на време откривене и лечене.

Ипак, превенција нам није јача страна, а сада у време короне, неретко, и на дијагностику, операције или терапију, морамо да чекамо.

А малигне болести у Србији годишње однесу више од 25.000 живота. Зато је Форум пацијената Србије, уз подршку лекара, државе и РТС-а, покренуо кампању „Нема чекања".

„Ова кампања има за циљ да побољша положај онколошких пацијената у нашој земљи, кроз подизање свести, позивање на превентивне прегледе, кроз борбу против страха, борбу против стигматизације, кроз борбу за боље терапије, дијагностику, ефикасније лечење", истакао је Марко Миловановић из Форума пацијената Србије.

„Сваки наш апарат који ради ради у три смене значи ми апарате гасимо у три смене, и опет се чека две до три недеље на зрачење, сваког дана озрачимо 400 пацијената, сваког дана дамо 200 терапија, и када видите нашу дневну болницу, која има свега 10 столица, а да у две смене 100 људи добију хемотерапију, да нас некада пацијенти приморавају да терапију добију на ходнику", рекла је др Даница Грујичић, директорка Института за онкологију и радиологију Србије.

„Зато, уверавам вас да ће Министарство здравља и држава обратити пажњу на онколошке пацијенте, зато што смо сви потенцијални онколошки пацијенти", рекао је Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља.

„И како овај наш спот каже, када је лечење онколошких пацијената у питању важан је сваки минут", нагласио је Марко Миловановић.

четвртак, 10. октобар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи