Читај ми!

Сарадња са професором Вентуром донела је спас бројним пацијентима са најтежим деформитетима кичме

У протекле четири године, чувени шпански хирург професор Норберто Вентура са својим тимом, али и са нашим стручњацима, урадио је 112 хируршких захвата, чак 70 операција код деце са најтежим деформитетима кичме. У програму су учествовали Клинички центри у Крагујевцу и Нишу и болница у Новом Саду.

Само док гледате фотографије пацијената који су имали најтеже деформитете кичме, можете претпоставити колико је живот са оваквим проблемима тежак, ограничен и болан. За многе су овакви деформитети нерешиви, али не и за професора Вентуру.

Сарадња са чувеним шпанским ортопедом и спиналним хирургом, која траје већ годинама, донела је спас и одраслим пацијентима, али и деци која имају комплексне деформитете кичме.

„Сваки пут када дођем, осећам се као код куће. Оперисао сам у неколико градова, и у свим болницама колеге су невероватне. Моје колеге у Србије желе да уче, желе да се усавршавају, и веома сам срећан, јер смо направили два тима за решавање спиналних проблема у педијатријској популацији. Ваши лекари имају добро знање и добро смо се увежбали. А моја идеја је да још чешће долазим, у жељи да и Србија има ниво спиналне хирургије као Шпанија“, наглашава проф. др Норберто Вентура.

Сарадња ће бити интензивнија, поручује српски министар здравља.

„То су све пацијнети који да нису урађени овде, морали би да иду у иностранство. Нисмо малтретирали децу да иду у иностранство, остали су овде, са родитељима. Друга ствар, обучавили смо наше стручњаке. Оно сто је изузетно битно, професор Вентура и његов тим су направили споразум са удружењем родитеља деце са спиналном мишићном атрофијом. Договор је да се у најкраћем року скупи сва њихова документација, и доћи ће професор Вентура, и сво они ће бити оперисани у Србији. Најбољи ће их оперисати и добиће најбољу негу“, наводи министар здравља др Златибор Лончар.

Професор Вентура је претходних дана оперисао десеторо наше деце. Она се опорављају, а он ускоро поново долази у Србију.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи