Читај ми!

Ковид и апетит - један од највећих постковид проблема биће лоша исхрана

После прележаног ковида 19, некима следи дужи, а некима краћи опоравак. Међу факторима који су важни у том периоду је и онај који је у вези са исхраном. Стручњаци кажу да је најпре значајно вратити се на режим исхране пре болести, и препоручују да се избору намирница посвети више времена.

Стручњаци за исхрану разматрали су питање начина исхране људи који су у „постковид периоду" и дошли до важних закључака.

„Наводи се да пацијенти имају јачи кашаљ, да тешко дишу па имају проблем са јелом, да имају губитак апетита јер немају осећај мириса и укуса, што је врло значајно. Уопште, због изнемоглости - не могу да уносе довољне количине хране. Тако да се препоруке за њих сада односе - не више на препоруке о томе коју храну да једу, него да уносе храну коју су уносили и пре али барем у некој одређеној количини", рекла је у Јутарњем програму нутриционисткиња др Марија Анђелковић.

Додала је да то заправо значи да постковид пацијенти треба да бирају храну и да она треба да буде течна, да оброци буду мањи а намирнице разноврсне.

Истакла је да стручњаци сматрају да ће један од највећих проблема са којима ће се такви пацијенти сусретати - лоша исхрана.

„Јачање имунитета путем исхране код некога ко је нарочито имао озбиљнију клиничку слику после ковида је доста дискутабилно. Он би вероватно требало да се фокусира на то да се врати мањим учесталијим оброцима хране која је разноврсна. Примећује се да су ти пацијенти изгубили на телесној тежини и да су због лоше исхране изгубили на имунитету. Заборављамо боравак у болници, и губитак телесне тежине тамо због неуобичајене исхране, а и не само од ковида - имате и доста лекова који утичу тако да мењају апетит пацијента", објаснила је Анђелковићева.

Говорећи о суплементима, нагласила је да се у доба пандемије њима даје „снага лекова".

„Пацијент треба тим суплементима да надокнади оно што не може са исхраном, томе и служе суплементи. Ако он не може да унесе довољно рибе, млечних производа, меса, он треба да попије витамин Д, ако не може да унесе довољно воћа и поврћа, треба да попије витамин Ц", каже др Анђелковић.

Ипак, сматра да је приликом узимања суплемената пожељно потражити стручну помоћ, јер претерано конзумирање препарата може да доведе до предозирања. Општа препорука је да људи, као и пре пандемије и појаве ковида, треба да се баве својом исхраном.

„Мислим да исхрани треба да више времена посветимо. Постоји моменат - да ли имамо довољно знања, али мислим да је то код нас више питање времена. Дакле, мало више времена за исхрану и не можемо пуно да погрешимо", закључила је нутриционисткиња др Марија Анђелковић.

недеља, 19. јануар 2025.
-1° C

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове