Читај ми!

Када сте последњи пут били у гинеколошкој ординацији

Редовни гинеколошки прегледи су пут ка очувању здравља жене. Да ли на њих одлазите на време и знате ли када сте последњи пут били? Лекари упозоравају – не занемарујте контроле код гинеколога!

Иако је прича о превентиви испричана много пута, подсећање на њу је увек корисно. Време брзо пролази и лако се може десити да жена превиди да је дошао тренутак за редовну гинеколошку контролу. Добра приватна гинеколошка ординација поседује савремену опрему и нуди све врсте гинеколошких прегледа на једном месту. Амбијент је пријатан, а још једна од предности је та да се прегледи заказују у кратком року, те да нема гужви и дугог чекања у ординацији.

Без обзира на чињеницу да живимо у 21. веку, свест неких жена није још увек на довољно високом нивоу. Одлазак код лекара, па самим тим и код гинеколога, нешто је што се практикује само понекад.

Док се не јаве тегобе, о превентивном прегледу се ни не размишља. Штавише, има и оних жена које блаже тегобе занемарују, надајући се да ће проблем нестати сам од себе. Међутим, некада је то сувише касно. Чак и да није реч о озбиљним обољењима, занемаривање тегоба доводи до компликација и дуготрајнијег лечења.

Не само да се не држе изреке „Боље спречити него лечити", већ се ни лечењу не подвргавају на време. Највећа опомена стиже када се погледају статистике и биланси. Тада постаје јасно да превентива спасава животе.

Чињеница је да су најтежа гинеколошка обољења излечива, ако се детектују на време. Поред превентивних прегледа у гинеколошкој ординацији, здравље чувамо својим одговорним понашањем, као и практиковањем здравих животних навика.

Како направити систем у коме нећемо заборавити да одемо на превентивни преглед? Приликом одласка на гинеколошки преглед, лекар пацијенткињи говори када треба да дође на следећу контролу.

У случајевима редовних, превентивних одлазака, препорука је да се они заказују на шест месеци до годину дана. Свакако, одлазак једном годишње никако не треба прескакати нити одлагати.

Међутим, година брзо прође. Како бисте направили себи подсетник, један од начина је да одредите месец у години када идете на гинеколошки преглед. То може бити било који месец, а да бисте га лакше запамтили, можете изабрати месец у коме сте рођени и да у току њега закажете одлазак на контролу. Још један од начина је да се у гинеколошкој ординацији у коју одлазите, договорите да вас они подсете када дође време за преглед. Могу вас позвати телефоном, послати вам СМС или имејл.

Шта је то што редован преглед код гинеколога подразумева? Када није у току лечење неког обољења или стања, редовна контрола би требало да обухвата гинеколошки преглед, узимање вагиналног и цервикалног бриса, ултразвучни преглед јајника и материце и колпоскопију.

Заказивање прегледа има везе и са данима менструалног циклуса, тако се треба јавити унапред, како би вам гинеколог рекао када тачно треба да дођете.  

Уколико планирате проширење породице, уз превентивни преглед може се радити и фоликулометрија. Захваљујући овој једноставној методи, која се ослања на савремену технологију, са великом прецизношћу може се установити који је најплоднији период за жену и када је највећа вероватноћа да дође до зачећа.

Када до зачећа дође, трудноћа се редовно прати у гинеколошкој ординацији. Прегледи и контроле се одвијају према унапред утврђеном распореду. Они укључују ултразвучне прегледе у комбинацији са савременим лабораторијским методама. Гинеколог је ту да трудници да детаљна упутства у вези са начином исхране, физичким активностима и да одговори на сва питања која се јављају током овог периода, који је посебан за сваку жену.

У неизоставан део приче о превентивним активностима, које свака жена треба да практикује, спада и самопреглед дојке. Има доста жена које не знају како се овај преглед изводи.

Гинеколог је ту да дâ објашњења и демонстрира када и како треба урадити ову проверу. Међутим, неке жене преферирају да преглед увек врши лекар. Уколико је тако, онда је то још један разлог више зашто не треба занемаривати редовне контроле.

На појаву тежих обољења утичу наследни и фактори средине. Код жена које спадају у ризичне групе, лекар по потреби налаже додатне или чешће контроле. Здравље треба да буде приоритет свима, а не само женском делу популације. Када је оно у питању, не треба да постоје изговори и одлагања. Време, које издвајамо за превентивне прегледе и заштиту здравља, злата је вредно.

Приватне гинеколошке ординације нуде многе предности. Нема чекања, гужви и уласка пацијенткиња преко реда. Све прегледе обављате на једном месту.

Атмосфера и амбијент у приватним ординацијама су веома пријатни. Није вам потребан упут. Када дођете у заказано време, одмах ћете бити примљени или ћете веома кратко чекати. Осећаћете се добро уз сазнање да ће преглед брзо бити готов и да можете да планирате своје време у току дана.

Поред тога, власници приватних ординација настоје да увек иду у корак са светом што се тиче технологија и да своје установе опреме најквалитетнијом опремом. Што се тиче цена, треба се увек распитати, јер су повремено у понуди акцијски пакети услуга. У сваком случају, цене медицинских услуга су приступачне. У ствари, треба их посматрати из друге перспективе. Здравље нема цену, а када то узмемо у обзир, само је питање приоритета на шта трошимо време и новац. Јасно је да брига о очувању здравља увек треба да буде на првом месту.

четвртак, 10. октобар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи