Читај ми!

Ковид и пандемија остављају дугорочне последице на ментално здравље

Нису болесни само они у болницама и са потврђеном инфекцијом. Ковид је у претходних 19 месеци оставио дугорочне последице на здравље многих. На Дан менталног здравља доктори упозоравају да се све више људи суочава са депресијом и анксиозношћу.

Изолација, страх, неизвесност, опрез, борба – све нам је то наметнула пандемија. Уз то, мање се виђамо и дружимо са драгим особама, уопште мање излазимо из својих домова. 

Последице по физичко здравље су лакше уочљиве, мерљиве па се о њима и више говори. Ментални проблеми, по правилу у сенци, сада су видљивији.

„Сада већ сви знамо да ковид 19 није само респираторна болест, већ и мултисистемска болест са посебним афинитетом за централни нервни систем. Коронавирус и медијатори запаљенског процеса који производи ковид 19 значајно утичу на функционисање нервног система, односно на клиничку презентацију многобројних синдрома – депресија, прве психотичне епизоде“, објашњава доцент др Ивана Сташевић Карличић, директорка Клинике „Др Лаза Лазаревић“.

Зато и на Дан менталног здравља стиже порука – вакцинишите се.

„Ми смо време потрошили, мислим и превише на причу о вакцинама и дајући значај онима који немају везе са вакцинама. Ми више времена немамо за то, морамо да се концентришемо на оно што нам кажу лекари, да вакцина нема алтернативу ако желимо да изађемо из овога“, нагласио је министар здравља Златибор Лончар.

За 19 месеци помоћ телефонског сервиса за заштиту менталног здравља Клинике „Лаза Лазаревић“ и Министарства здравља потражило је 30.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи