Читај ми!

Многи маштају да постану пилоти, али само два одсто светске популације може да испуни све услове

Занимање пилота је привлачно, али услове које треба да испуне будући пилоти војних авиона испуњава само два одсто светске популације. Утицаје сила које делују на тело и свест пилота проучава посебна грана медицине - ваздухопловна медицина.

Ваздухопловна медицина проучава утицај летења и фактора летне средине на организам пилота, као и летачког особља, путника, падобранаца.

Летење у сложеним метеоролошким условима, космичко зрачење, удисање кисеоника под повишеним притиском, утицај гравитационе силе, ванредни догађаји током лета - само су неки од фактора којима су пилоти свакодневно изложени.

„То баш није гостропримљива средина. Имамо читав низ стресора који могу деловати на посаду у тим ситуацијама. Имамо брзину, буку, вибрације, температурне варијације, прострорну дезоријентацију. Приликом сваког кружног кретања авиона, пилот трпи одређене силе убрзања које повлаче крв у доње партије тела, мозак остаје без кисеоника и може довести до визуелних проблема или губитка свести“, објашњава потпуковник др Ненад Бачевић, специјалиста ваздухопловне медицине Војно-медицинског института.

Физиологија људског организма не може да прати развој савремених ваздухоплова са високим прирастом убрзања. Због тога су пилоти у сталном процесу тренаже помоћу хумане центрифуге, уређаја за демонстрацију просторне дезоријентације и хипобаричне коморе.

„Просторна дезоријентација је тренутно највећи проблем савременог војног и цивилног ваздухопловства. Неке од познатих илузија су аутокинетичка илузија када после дужег посматрања светлог предмета на тамној површини, он почиње да се креће. Разлог за то и јесте дизајн трепћућих светала на вазухопловима. Пилот често може заменити светла града са звезданим небом па увести ваздухоплов у неправилан положај. Такође, летење изнад мора је изузетно захтевно због недостатка оријентира“, додаје потпуковник Бачевић.

Проучавајући утицај летних фактора на тело пилота годинама уназад, научници су закључили да је подношљивост тих фактора индивидуална особина сваког човека, па је добра селекција летачког кадра један од основних предуслова за успешну пилотску каријеру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи