Читај ми!

Прополис је природни антибиотик, јача наш имуни систем, користите га сваког дана

Народна медицина лековитост биљака врло често комбинује са медом, воском, прополисом, поленом. Како је најбоље употребити лековите биљке са пчелињим производима откривамо у нашој сталној рубрици „Тајна биља“.

Важно је знати у које чајеве се ставља мед, а у које не. Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, травар и новинар Момчило Антонијевић истакао је да сви чајеви који се праве од горких биљака, линцуре, пелина, траве ива, треба да се пију незаслађени и пре јела. Они стимулишу рад јетре и због тога је важно да се у њих не додају ни мед ни шећер.

Неки други чајеви који се користе за лечење органа за дисање, мајчина душица, боквица, треба да се засладе медом и идеално би било да се пију после јела. Мед не треба да стављамо у врео чај јер настаје хемијска реакција и тај мед постане штетан. Потребно је да се чај охлади да буде топао, па ће се у њему мед истопити.

„Идеално би било користити мед из средине где живите, јер он у себи садржи полен локалних биљака, јер тада вршите неку миниимунизацију на полен локалних биљака. Природна особина меда је да се кристализује, и када се мед ушећери не треба га топити. Може се и такав мешати са биљкама", истакао је Момчило Антонијевић.

Лековита својства прополиса

Прополис служи пчелама да штите своју кошницу од бактерија и различитих инфекција које могу да се развију у кошници.

Како је истакао Петар Ристивојевић, који је докторирао на прополису и који ради на Хемијском факултету у Београду, прополис је пчелињи производ и природно лепљива супстанца коју пчеле прикупљају са пупољака и лишћа дрвећа и мешају са воском. Приликом тог мешања користе пљувачку која је богата ензимима. Прополис има биљно порекло и постоји седам типова прополиса у зависности од регије.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи