Читај ми!

Шта када упала уха постане хронична, а бол неиздржив – да ли треба користити штапиће за уши

Уживање у води на базену, језеру или на мору може да се претвори у праву мору, јер често следи упала уха. Ових дана ОРЛ ординације су места на којима се сатима чека како би се потражила помоћ због упале средњег уха, чему је допринело и топло време, због кога се клима уређаји не гасе. Ако се на време лечи, проблем је лако решив. Али шта када упала постане хронична, а бол неиздржив?

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, доктор Иван Баљошевић, оториноларинголог Института за мајку и дете "Др Вукан Чупић", истакао је да је упала срењег уха последица инфекције упале горњих дисајних путева. Почиње као блага кијавица која се веома брзо, већ после 24 часа компликује у једну много тежу инфекцију. Праћена је интензивним болом у уху, температуром, главобољом и наглувошћу са те стране. Обично је виђамо код деце предшколског узраста.

Сама упала средњег уха је једна уобичајена инфекција за дечји узраст и рачуна се да сва деца на планети земљи до узраста од три године, бар једном имају упалу уха.

Сезона упале уха почиње у септембру, и завршава се у априлу.

Први симптоми упале уха

„Први симптом је интензиван, јак бол у ушима, у пределу ушне шкољке и на тој страни главе. Као прву помоћ треба применити топле суве облоге са топлом пеленом коју треба поставити на ушну шкољку. Дати неки лек против болова и сачекати јутро", напомиње доктор.

Истиче да компликације код упале средњег уха могу да се јаве нарочито код деце млађе од две године. Све оне могу да се санирају датом антибиотском терапијом.

"Један од знакова да се нешто погоршава јесу учестале упале уха, то су три упале за шест месеци. Тада треба обратити пажњу да ли је потребно уклонити хируршки трећи крајник", истакао је оториноларинголог Иван Баљошевић.

Додаје да се операције раде током целе године, али највише у јесен и зиму, јер су тада и најчешће инфекције.

Иначе, не препоручују се штапићи за уши, јер то је само начин да повредите своје ухо и тај нежни ушни канал. Препоручује се чишћење пешкиром после купања.

Како се заштитити од упале синуса

„Упала синуса настаје као последица расхлађења, ако много времена проводимо на промаји или на јаком ветру, долази до запушеног носа. Синуси су шупљине у костима лобање које су повезане са носем. Све инфекције које иду у нос преливају се у синусе. Препорука је мировање и капи за нос", истакао је доктор Иван Баљошевић.

Истиче да је спреј на бази маслиновог уља природни лек за нос, па га треба користити. Користи се вековима у терапији.

Како спречити добијање упале уха

„Користити слане растворе на бази морске воде, за тоалету носа, никако не треба испирати нос шприцем", напоменуо је оториноларинголог Иван Баљошевић са Института за мајку и дете.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи