Читај ми!

Сваки четврти становник има неки вид алергије – амброзија је ту, ваздух је пун полена

Ваздух је пун полена амброзије и прогнозе нису нимало оптимистичне: концентрација алергена биће повећана све до половине септембра. Kако живети с тим, умањити или елиминисати тегобе, објаснио је алерголог Саша Милићевић.

За алергичне на амброзију почео је најгори период у години. До када ће симптоми потрајати и колика је концентрација амброзије у ваздуху?

„Концентрација амброзије се већ дуже време држи на високом нивоу, поготову ујутро. Са кишом, концентрација амброзије мало опадне, али ако дуне ветар, она се опет појача. Ко год има проблема са амброзијом, он то најбоље зна – и деца и одрасли“, истакао је алерголог Саша Милићевић.

Додаје да се сваке године повећава број пацијената осетљивих на амброзију. У будућности ће алергије постати толико раширене да ће се сматрати неком врстом поремећаја. Сваки четврти човек има неки вид алергије.

Амброзија и полен корова постали су агресивнији у поређењу са поленом траве и дрвећа. Више људи има агресивније симптоме и пред појаву амброзије, организам је под тензијом.

„Све више се спушта граница и све млађи и млађи пацијенти имају алергију. Још није довољно јасно због чега реагујемо на то зрно, на тај полен амброзије. Сама реч алергија значи измењена реакција имунитета, када организам прихвати зрно полена као неку штетну материју и због тога се јавља читав сет симптома. Због чега се све то догађа још није јасно, има много различитих теорија, али ниједна не објашњава то до краја“, напомиње алерголог.

Препорука лекара за лечење алергија

"Најважније је да се крене са терапијом у предсезони, јер ако се закасни, симптоми могу да буду јаки. Лекови су антихистаминици и они заузму место на рецепторима где би се везала зрнца полена амброзије. Ако то предухитримо, алергијски симптоми ће бити мањи", истиче алерголог.

Напомиње да особе које нису испитале алергију треба да се јаве лекару. Тестови се могу урадити било када у току године.

"Што се тиче вакцине за алергије, она се даје код пацијената који имају теже облике, има доста добрих ефеката, не помаже баш у свим случајевима, али то је једно од достигнућа медицине које може много да помогне", закључио је алерголог Саша Милићевић.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи