Читај ми!

Расте број оболелих од карцинома коже, млади посебно рањиви

Кожа све памти, а да је то истина показује све већи број људи који обољевају од карцинома коже, упркос подизању свести о важности заштите. Гошће емисије „Наздравље“ кажу да посебно забрињава то што све чешће обољевају млади људи.

Свест у погледу штетности УВ зрачења се све више мења и људи чешће користе адекватну фото-заштиту, али и долазе на контролне прегледе, каже специјалиста пластичне, реконструктивне и естетске хирургије, др Бранкица Тепавчевић.

Са том оценом се слаже национална координаторка кампање „Еуромеланом“, проф. др Даница Тиодоровић, која додаје да су стални апели и кампање успели да пробуде свест код људи.

„Треба наставити са образовањем људи. Није меланом једини облик малигног обољења коже. Постоје и базоцелуларни и планоцелуларни карциноми коже који су све заступљенији код млађих људи“, каже Тиодоровићева.

Базоцелуларни карциноми настају дуготрајним акумулирањем штетног зрачења и обично се дешавају старијим људима, али је Тиодоровићева навела пример пацијенткиње од 19 година која од своје 13. године иде у соларијум.

Проф. др Бранкица Тепавчевић истакла је да се бележи драстичан скок свих типова карцинома коже и да се прошле године у пракси сусрела са неколико педијатријских случајева.

Гошће Јутарњег програма апеловале су и на труднице да обавезно прегледају упркос трудноћи и да ако се неке промене примете, треба их одстранити.

Порука овогодишње кампање је „Ваша прошлост одређује вашу будућност“ и фокусирана је баш на младе људе, а најбољи начин промовисања здравља и здравих навика је спорт.

Одбојкашки камп Вање Грбића и Ватерполо савез су се прикључили акцији и скоро 700 деце је прегледано, а још више је образовано о важности превентивних прегледа и пажљивом излагању сунцу.

петак, 11. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи