Читај ми!

Током лета сунце није једина претња здрављу наших очију

Подаци говоре да су повреде ока током летњих месеци много чешће. Претњу здрављу наших очију представља и јако УВ зрачење, али и то што све више времена проводимо испред екрана разних електронских направа.

Повреде ока се дешавају током целе године, али у летњим месецима, пошто много више времена проводимо напољу, било због посла, посебно у случају одређених професија као што је грађевинарство или пољопривреда, било због спортско-рекреативних активности, много су чешће, наводи офталмолог др Невена Бјеловић.

„Повреде на послу, посебно у грађевинарству су свакако много чешће током лета, а могу се спречити једино коришћењем заштитне опреме. Рецимо радници који одржавају зелене површине морају да носе заштитне наочаре јер комадићи траве, гранчице током кошења врло често доводе до повреде ока“, наглашава докторка Бјеловић.

Како дуготрајно излагање сунчевим зрацима утиче на нашу очи?

Када боравимо на сунцу неконтролисано дуго и без икакве заштите УВ зраци могу да поспеше процес старења жуте мрље, односно макуле, напомиње офталмолошкиња. Директно гледање у Сунце може да доведе до термичке, механичке повреде жуте мрље што је много озбиљнији проблем.

„Заштиту од УВ зрачења постижемо ношењем наочара које имају УВ филтере, било да се радио о наочарима за корекцију диоптрије или наочарима за сунце. Чак и контактна сочива имају такве филтере“, додаје докторка.

Поред УВ зрачења наше очи су свакодневно изложене и дуготрајној употреби телефона, таблета и рачунара чији екрани емитују светлост из плавог спектра која је доказано штетна за мрежњачу.

Једини начин да се заштитимо је да или редукујемо употребу тих дигиталних екрана и више времена проводимо у природи уз заштиту, или да и за то користимо наочаре са заштитним слојем који штити од плавог светла.

Може ли храна да нам сачува вид?

Постоје намирнице, посебно у летњој сезони које су идеалне за евентуалну заштиту од УВ зрачења, али и да нам очувају здравље очију, наводи нутриционисткиња Ана Тодоровић.

„У првом реду то је шаргарепа која је у сваком смислу препоручљива. Ту су кајсије, бобичасто воће које је идеално и има доста антиоксиданата који штите од УВ зрачења. Јако је важан и унос омега 3 и полинезасићених масних киселина из рибе, рецимо. Зелено лиснато поврће је такође идеално“, напомиње нутриционисткиња.

Важно је што чешће и гостово свакодневно на јеловник уврстити неку од ових намирница. Шаргарепа је препоручљива у сваком оброку, па чак и као ужина. Риба се једе за ручак или вечеру, а воће распоредити у две ужине, а сматра се да је оптимално време за воће око 18 часова.

„Каротеноиди, ликопен, лутеин све оно што садрже шаргарепа и кајсије, као и минерали и витамини који су у поврћу и бобичавом воћу су изузетно значајни за очување вида“, додаје др Бјеловић.

Наравно, предност се увек даје свежим намирницама пре него термички обрађеним, али како би се витамин А боље ресорбовао препорука је да се шаргарепа помеша са маслиновим уљем, тако да је најидеалније направити салату са ренданом шаргарепом и посути маслиновим уљем, препоручује нутриционисткиња.

„Особе које се сунчају ће приметити и да ће добити лепшу боју и препланули тен уколико једу више шаргарепе“, додаје Ана Тодоровић.

Зашто су толико важне наочаре за сунце?

Наочаре за сунце је најбоље куповати у специјализованим радњама. Ценовни ранг свако бира према својим могућностима, али је важно да имају заштиту од УВ зрачења.

„Ако особа има диоптрију, а жели да носи сунчане наочаре, може да уради диоптријска стакла која су затамњена са заштитом од УВ зрачења“, објашњава офталмолошкиња.

Уколико дуго носимо неадекватне наочаре за сунце дуготрајне последице ће бити убрзано старење жуте мрље што се посебно дешава особама које много времена проводе напољу без адекватне заштите.

Шта да једемо на плажи, а шта док смо за рачунаром?

На плажу је најбоље понети коштуњаво воће, брескве, ланене плочице или неки лагани сендвич са интегралном кифлом намазаном хумусом и са доста поврћа.

Испред рачунара не би требало било шта да једемо јер немамо свест ни шта смо појели, ни колико смо појели и више смо гладни. Ако неко баш мора да поједе нешто док ради за рачунаром, онда би то требало да буде свежа салата, неко воће или шоља јогурта.

Прва помоћ у случају повреде ока

Уколико некоме упадне креч у око, на пример, с обзиром на то да је то хемијска повреда, око одмах треба испрати водом и одмах се обратити офталмологу.

У случају било какве механичке повреде одмах се обратити офталмологу, јер колико год да повреда изгледа безазлено, може да има далекосежне последице, упозорава др Невена Бјеловић.

„Страно тело из ока мора да уклони стурчно лице. Трљање ока, покушаји да сами уклоните страно тело може га или утиснути дубље или довести до огреботине на рожњачи“, додаје докторка.

Многима се због дуготрајног рада за рачунаром јавља и синдром сувог ока те се препоручује употреба вештачких суза пре, али и током рада као и ношење наочара са заштитом од плавог светла и вежбе мишића који су одговорни за акомодацију ока – кратке паузе са променом фокуса у току рада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару