Читај ми!

Фантастичан успех српске хирургије, од лопатице направили пацијенту горњу вилицу

Стотине сати припрема и планирања и 15 часова у операционој сали било је потребно тиму доктора и сестара да на Стоматолошком факултету обаве револуционарни захват и пацијенту од кости лопатице реконструишу горњу вилицу прецизном методом микроваскуларне трансплантације.

„Пацијент је добро, пуштен је кући. Очекујемо да ће се врло брзо вратити уобичајеном животу. Он нам се јавио због отока у пределу горње вилице. Није га ништа болело, али смо узели узорак за биопсију и доказали да се ради о једном од најзлоћуднијих тумора – остеосаркому“, наводи доцент др Драго Јеловац, специјалиста максиофацијалне хирургије.

Како је објаснио, ради се о микроваскуларној трансплантацији ткива, која представља један од најсложенијих захвата у медицини.

„Прво мора да се уклони тумор и припреме такозвани примајући крвни судови за прихватање тог трансплантата. Затим се узима трансплантат, у овом случају део лопатице са мишићима и крвним судовима, који су јако мали, пречника мањег од једног милиметра“, објашњава Јеловац.

Операција је у ствари серија великог броја захвата, од којих сваки захтева успешно урађен претходни.

„Ми смо додали један ниво у овакву операцију. Убацили смо имплантат у предео лопатица, што смо претходно симулирали прецизним 3Д моделовањем и одредили где тачно треба да се угради како би пацијент могао што пре да почне рехабилитацију и врати функцију усне дупље – жваће, говори, дише“, истиче специјалиста максиофацијалне хирургије.

Јеловац наводи и да ће се лопатица пацијента, која је узета као материјал за реконструкцију вилице, опоравити и срасти, а доктори очекују да ће се он врло брзо вратити нормалним активностима.

„Имали смо пример петнаестогодишњака којем смо радили реконструкцију доње вилице. Узели смо део кости кука. После два месеца је играо фудбал и возио бицикл“, каже Јеловац.

Читава операција трајала је 15 часова уз читав тим доктора и медицинског особља, али су се претходно за њу припремали стотинама сати.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 11. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи