Читај ми!

Београдске шуме и шеталишта као оазе здравог живота

У свету са дијабетесом живи око 425 милиона људи, а процењује се да ће до 2040. ту хроничну болест имати око 640 милиона људи. У Србији више од 750.000 особа има шећерну болест. Против ње можемо да се боримо и редовном физичком активношћу. Зато почињу групне шетње у Београду. Када и ко у њима учествује?

Прва групна шетња почиње за тридесетак минута у Бањичкој шуми, а у њој ће учествовати 20 шетача.

„Кроз апликацију Отвори плави круг можете да се пријавите за шетње. Циљ ових шетњи је са једне стране превенција дијабетеса и подизање свести о здравом животу, а са друге оне су прилика за дружење а потпуно су у складу са епидемијским мерама“, каже градоначелник Београда Зоран Радојичић.

На апликацији се могу пронаћи и савети и објашњења о здрављу, посебно када се говори о дијабетесу. Ово је начин, како каже, да се путем дигиталних платформи помогне људима.

„Поред учесника у шетњама ће бити и медицински радници из различитих сфера – нутриционисти, психолози и други стручњаци који ће им објашњавати концепте и аспекте здравих навика и, надамо се, омасовити овакав концепт“, наводи Радојичић.

Овај акција такође има још један друштвени аспект, а то је да ће се помоћу ње прикупљати подаци и на основу њих уређивати одређене стазе.

„Ради се о стазама у Бањичкој шуми, Звездарској шуми, Ади Циганлији, Кошутњаку, Калемегдану, Ушћу. Помоћу новца који се буде прикупио кроз апликацију и пређене километре биће уређене стазе за шетаче“, објашњава градоначелник Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи