Читај ми!

Подижу расположење и чувају витку линију - слатке крушке

Сви смо чули да једна јабука дневно чуда чини за наше здравље, али мало људи зна да само једна крушка дневно може да смањи ризик од гојазности за 35 процената.

Истраживачи са Универзитета у Луизијани дошли су до закључка да крушке помажу у одржавању витке линије на основу садржаја тог воћа. 

„Веза између крушака и мање телесне тежине је веома интересантна. Верујемо да је унос влакана из крушке основни разлог што ово воће има утицај на смањење тежине, посебно у доњем делу тела, што је показано у нашој студији“, рекла је др Керол О'Нил, која је аутор истраживања.

Конзумирање једне свеже крушке просечне тежине сваког дана, позитивно утиче на унос хранљивих састојака, верују научници.

Крушке имају висок проценат влакана, витамина Ц, магнезијума, бакра и калијума.

Једна средња крушка са 100 калорија садржи скоро 24 процента препоручене количине дневних влакана.

Традиционална медицина већ дуго саветује да се искористе својства овог укусног воћа, пре свега, ради побољшања расположења.

Крушке су ефикасно средство против грознице, прехладе, грчева и дијареје. Сок од крушке побољшава тен и спречава повраћање. Воће се препоручује и трудницама.

Будући да су хипоалергене, крушке се могу понудити и деци.

Крушка елиминише жеђ и сувоћу уста, регулише активност лојних жлезда, смањује болове у бубрезима, благотворно делује на мокрење. Поред тога, терапеутски делује на камење и кристале у бубрезима, уретри и зглобовима.

Расправе о тачном пореклу укусних плодова крушке су бројне, а стручњаци верују да су европске крушке и азијске крушке еволуирале одвојено, али током истог периода – пре око 3.000 година.

Одређене врсте крушака су пореклом из Африке.

Неке врсте крушака (армуду, шекер, даш армуду) узгајају се широм планете.

Азербејџанци, рецимо, крушке једу вековима, свеже и сушене, као и концентровани сок од крушака и то традиционално, у многим породицама – свакодневно.

Азербејџанци толико воле ово воће да су њему у част направили и посебне стаклене посуде за чај које имају облик крушке.   

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи