Читај ми!

Најпознатији светски дечји кардиохирурзи сарађују са српским колегама на Институту за мајку и дете

Уз подршку једног од најпознатијих светских дечјих кардиохирурга, у Институту за мајку и дете оперисано је двоје деце са урођеном срчаном маном. Једна од интервенција је први пут урађена у нашој земљи.

Иако на српском зна да каже само „Добар дан“ – и то је довољно, јер је важније што је увек спреман да дође у Србију и помогне деци који имају најтеже срчане проблеме. 

„Проблеми које нека деца имају могу да се сматрају ретким када их упоређујемо са појављивањем других болести, а опет, ми кардиохирурзи не сматрамo да су урођене срчане мане ретке. Такве пацијенте је неопходно пратити и после операције, а често су неопходне и нове интервенције. Зато заједнички, кардиохирургију доводимо до најбољег нивоа", каже проф. др Жолт Лорант са Дечје клинике за болести срца у Будимпешти.

А сарадња са нашим лекарима траје дуже од 20 година.

Данас су оперисали двоипогодишње дете, а јуче су код бебе од 15 месеци, први пут у Институту, урадили једну комплексну процедуру на срцу.

„Јучерашња операција је била јако занимљива, јако тешка, да кажем компликованог постоперативног тога, где се код јако тешке срчане мане, која се зове десна транспозиција са плућном стенозом, скинуо кров срца, и два велика крвна суда, која су враћена и пресађене коронарке, техника дабл руф, то је први пут, у Институту, мислим и у земљи... То је хирургија 21. века", додаје проф. др Мила Стајевић, начелница Дечје кардиохирургије Института за мајку и дете.

„Од самог почетка све је било интересантно, од конфронтације коју смо имали у јутарњим часовима, до операције која је трајала више од шест часова, урађена је та никоидо процедура... И ми смо срећни што можемо да пружимо нашим пацијентима негу коју би добили и у најбољим светским центрима", каже др Сергеј Пријић, интервентни кардиолог.

„Данас ћемо код детета које има Апштајнову аномалију померити зализак и учинити компетентним за рад. У сваком случају мени су ово после толико година рада велики изазови и да сарађујем са колегама. И да сви научимо нешто", изјавила је др Стајевић.

„Ово је веома важно да ми имамо пријатеље у окружењу, и да ти пријатељи долазе и када је овде тешко и када је њима тешко, била је корона и у Мађарској и у Будимпешти, и ми имамо срећу да земље око нас напредују, самим тим и ми напредујемо“, сматра проф. др Владислав Вукомановић, заменик директора, педијатар кардиолог.

Долазак једног од најпризнатијих светских, дечјих кардиохирурга организован је уз подршку Министарства здравља и Републичког Фонда за здравствено осигурање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи