Читај ми!

Хоће ли Америка протерати ментол из цигарета

Стручњаци предвиђају да ће до краја недеље америчка Агенција за храну и лекове забранити ментол у цигаретама. Овим потезом, међутим, не би били повучени производи из продаје већ само започети вишегодишњи процеси да се ментол не би мешао са дуванским производима.

Забрана стављања ментола у цигарете корак је на који се годинама спрема америчко душтво, а могао би да буде посебно значајан за здравље црних Американаца, јавља Ен-Би-Си њуз

Одлука Агенције за храну и лекове (ФДА) неће протерати ментол одмах, већ ће само покренути поступак доношења сета правила. 

Ментол, и на то стручњаци упозоравају већ годинама, захваљујући ефекту расхлађивања олакшава почетак навикавања на цигарете.

Када се увлачи дим цигарете, ментол ствара осећај хлађења у грлу, због чега се смањује оштар укус цигарета и иритација које изазива никотин.

Већина црних пушача – чак 85 одсто – користи цигарете са ментолом. А статистика упозорава да је дијагностиковање рака плућа у раној фази, када је потенцијално излечив, и код мушкараца и код жена тамне пути далеко ређе него код белаца у САД.

Томе треба додати и чињеницу да црнци имају највећу стопу смртности од рака плућа у земљи.

„Када комбинујете велики број пушача са систематским расизмом у здравственим системима, имаћете огромне здравствене разлике“, рекла је Ерика Сорд из Америчког удружења за здравија плућа.

И Центри за контролу и превенцију болести и Национални заводи за здравље недавно су најавили планове за сузбијање структурног расизма у здравственој заштити.

ФДА је био спреман да забрани арому ментола још 2018. године под вођством тадашњег комесара др Скота Готлиба.

Неки заговорници забране ментола кажу да би национални фокус на покрет "Black Lives Matter" могао подстаћи Агенцију да одмах крене у акцију.

„Ковид 19 и расно буђење које смо имали прошлог лета разоткрили су неједнакости у нашем систему. Ментол је само још један пример неједнакости у здрављу које генерацијама муче Афроамериканце“, поручио је Џеферсон.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи