Сремуш враћа снагу после зиме, и медведи то знају

Пандемија је утицала да се многи окрену чешћем боравку и природи, откривању лепоте коју нуди свет флоре и фауне, поготово у планинама. На Повлену, након зиме, природа озелени сремушем у чију бербу одлазе горштаци, али и бројни природњаци који добро познају лековита својства те биљке.

Пијачне тезге у Ужицу ових дана употпуњује и сремуш. Али ни та лековита биљка нема моћ да привуче купце, тврде продавци, незадовољни предускршњим пазаром. Међутим, медведи на Повлену лакше се из зимског сна пробуде уз зељасту биљку, која има укус белог лука.

Тај пролећни извор енергије привлачи и бројне љубитеље српских планина.

„Шетамо Србијом. Прошле недеље смо били на Бељаници. Освојили смо врх Бељанице надморске висине 1.339 метара и било нам је јако лепо, упознали смо много других друштава и људи. И данас смо, ево, овде на Повлену и стварно нам је дивно, време нас је послужило. Освајамо Повлен, освајамо Србију, живела Србија“, каже Александра Вучић из Планинарског друштва „Мачак“ из Бановаца.

Ипак, многи се немарно односе према нашим природним лепотама, тврде планинари.

„Нажалост, али трудимо се да то поправимо и да им дамо пример да треба да чувамо природу, да уживамо у природи, јер то је нешто што нам је дато, што морамо да чувамо“, истакла је Катарина Глигоровић из ПД „Мачак“ из Бановаца.

А то потврђују и горштаци, који се уз помоћ сремуша спремају за предстојеће тешке летње радове, јер медвеђи лук има широк спектар лековитог својства.

„За крвни притисак, за скидање холестерола. Деда мој каже и за потенцију да мало ојачава људе. Зато долазимо овде да га беремо – здрав за човека, за живот. Овде на Повлену прилично је висина лепа“, објашњава Србо Радовановић из Маковишта.

Свако годишње доба има своје чари, а богатство природе неисцрпан је извор енергије, којом се јача имунитет.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи