Читај ми!

Момчилова јела из Дивљег кувара дегустирана у поп-ап ресторану

Момчило Антонијевић, народни травар и путописац, рецепте из свог „Дивљег кувара“, представио је гостима првог поп-ап ресторана. На менију су биле шумске љубичице, цацики од сремуша, вино од брезе, патлиџан са дивљим ориганом.

Осим што служе као украс, биљке помажу у лечењу многих оболења и јачању имунитета. Ретки су они који нису запоставили фито-терапију појавом синтетичких лекова. Момчило Антонијевић, не користи биљке само као терапију, већ од њих прави и укусне специјалитете.

„Маказе држим у руци зато што ми требају за микро поврће и зачинско биље које ћу да користим – коријандер, црвени купус, млади грашак. Ту су и дивље биљке као што је мишјакиња, чији укус највише подсећа на кувани кукуруз“, каже Антонијевић, новинар, народни травар и путописац.

Неке биљке могу се јести и живе, али треба бити опрезан јер није све што даје природа јестиво и лековито.

Антонијевић каже да је самоук када је реч о народном траварству: „Ове године ће бити 27 година како се бавим лековитим биљкама, од своје 13. Мислим да нисам ја одабрао да се тиме бавим већ да су на неки чудан начин, биљке одабрале мене“.

Годинама је припремао Дивљи кувар, али његове амбиције се не завршавају ту.

„Прошле године сам добио понуду да напишем један прави кувар који се базира на јелима од дивљег, лековитог и самониклог биља. То сам урадио и како сам качио на друштвене мреже, људи су реаговали фантастично и одлучио сам – зашто не бих направио поп-ап ресторан на један дан“, прича Момчило.

На менију шумске љубичице, цацики од сремуша, вино од брезе

За јела која је припремио користио је самоникле биљке, али и оне које гаји на својој тераси.

„Још је рано и није кренула права сезона, али много биљака које гајим користим у свом кувању“, наводи народни травар.

Антонијевић је направио проје са копривом и сиром уз које је служио кајмак са дивљим влашцем.

„Јели смо чорбу од дивљих печурака са шумским љубичицама, а главно јело је био патлиџан са дивљим ориганом и цацики од сремуша. Да ли је цацики или таратор, не знам, али је јако укусно, садржи грчки јогурт, фету“, наводи Антонијевић додајући да воћну торту треба украсити малинама, свежим листовима матичњака и сушеним цветовима љубичице.

Поред менија од биља, на столу се нашло несвакидашње, али веома здраво пиће.

„Вино од брезе је право вино које се добија од брезове воде. Ферментацијом уз помоћ винских квасаца се добија право вино. Биће на менију и купиново вино са лековитим биљкама, а направио сам и хладни чај од брезове воде, цветова руже, зове и од сировог меда“, прецизирао је Момчило.

Први поп-ап ресторан са јелима из Дивљег кувара 

Позиву у први поп-ап ресторан одазвало се троје младих људи. Сви су спортисти и воле рачуна о исхрани. Иако је био без меса, ручак им се веома допао.

„Фантастично је све било, разнолико, несвакидашње. Стварно немамо прилику у Београду да пробамо овакве укусе. Стварно не знам шта бих издвојио пре. Велики сам љубитељ проје тако да бих морао дефинитивно да фаворизујем проју са копривом. Велика част, моја лична, је да сам био део овог дружења, ове фантастичне идеје и стварно смо уживали“, рекао је гост првог поп-ап ресторана.

Сирова торта за дезерт не садржи шећер. Направљена је од урми, матичњака, бадема и чилија, а највише се свидела Нађи.

„Похвалила бих Момчила и његову енергију и то што нас је овде окупио и спојио спонтано неспојиво. Мени се све допало, а највише то што се не познајемо а уклопили смо се као да смо већ некад пре били на ручку. Можда ми је то највећи утисак поред тога што сам много научила и што сам пробала нешто што ћу правити и код куће сигурно“, истакла је Нађа Пауновић.

Иако прилог, салата од сремуша, Љиљани је највише привукла пажњу.

„Цацики или таратор, са сремушем је нешто што бих на дневном нивоу правила, али све је феноменално“, нагласила је Љиљана Томашевић.

Нису само млади спортисти уживали у јелу, већ је још један гост нашао своје омиљено јело на Момчиловој трпези - женка пса Јагода пробала је залогајчиће са Драгољубом.

Антонијевић се нада да ће Дивљи кувар ускоро наћи на полицама многих домова. Задовољан првим оброком у свом поп-ап ресторану убрзо ће организовати још оваквих дружења.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи