Читај ми!

Ковид и трудноћа, искуство једне породиље и једне труднице

Глумица Нада Мацанковић и манекенка Ивана Кораб прошле су инфекцију изазвану коронавирусом у различитим периодима трудноће, Ивана пред порђај, а Нада на смом почетку у првом триместру. Своја искуства су поделиле са гледаоцима РТС ординације.

Манекенка Ивана Кораб је дошла у породилиште Клиничко-болничког центра „Дарагиша Мишовић“ са негативним пи-си-ар тестом урађеним два дана пред порођај, али када јој је на пријему урађен брзи тест испоставило се да вирус постоји.

С друге стране, глумица Нада Мацанковић је сазнала да је трудна седам дана после оболевања од ковида 19. Није имала изражене симптоме, осим губитка даха, али када се муж разболео и њен тест је био позитиван.

Када је после седам дана открила и да је трудна, отишла је у ковид амбуланту и на Инфективној клиници су јој урадђене све потребне анализе. Због изразито повишеог де-димера морала је да узима терапију иако је имала асимптоматску ковид инфекцију.

Ковид инфекција у првом триместру трудноће

Међутим, додаје Мацанковићева, гинеколог јој је приликом првог прегледа отворено рекао да се 20 одсто свих трудноћа у прва три месеца заврши побачајем, а уколико је мајка заражена неким вирусом, посебно оваквим, шансе су још веће.

„На крају ми је рекао трудна си само за себе и за свог мужа, ни за кога више. Некако ми је ставио до знања да трудноћу ипак прихватим са резервом, да можда због тог вируса и проблема са дисањем та трудноћа просто не успе, иако сам ја јако дуго чекала и много сам се обрадовала“, наводи глумица.

Признаје да је желела да добије и друго мишљење, али да су јој сви гинеколози исто рекли с обзиром на то да се много тога још увек не зна и да нема података како коронавирус делује на трудноћу, посебно у првом триместру.

„Ја сам сада захвална лекарима што су ми тако рекли и нисам никоме рекла да сам трудна, ни у позоришту нисам пријавила, нити сам хтела да отварам трудничко боловање. Само сам себи понављала: 'нећу да мислим, нећу да мислим', јер може да се деси да је вирус негативно утицао и нисам три месеца уопште прихватала да сам трудна. Тек када сам ушла у четврти сам почела да се радујем“, додаје Нада.

Брига да не зарази бебу

Порођај Иване Кораб је прошао без већих проблема, али јој је највећи проблем представљало то што је све време опоравка морала да буде одвојена од своје бебе коју је тако дуго чекала и коју је добила вантелесном оплодњом.

„Ми смо успели да га не заразимо јер смо све време били са маскама и то оним ен-95, што су нам и лекари препоручили. Прали смо руке кад год нешто додирнемо. Стварно смо се трудили и ево, успели смо“, додаје гошћа РТС ординације.

Страх и даље постоји

Нада Мацанковић напомиње да се још увек није опустила и да је и даље под стресом због укупне ситуације са пандемијом коронавируса.

„Видимо да вирус мутира, да деца постају изложенија, тако да сам јако забринута јер имам дете од пет година које иде у вртић и има пуно активности и до сада га нисам у томе спречавала. Нисам се плашила, а сада се већ плашим“, признаје глумица.

Посебно је брине чињеница да ни она ни њен муж, иако су прележали инфекцију, немају антитела. Помишља да би можда најбоље било да са породицом оде негде на село и да се изолују од свих активности до порођаја.

„Не треба да будемо у страху, али треба пратити дешавања јер се вирус мења и ако епидемиолози кажу да више обољевају деца, значи да се нешто дешава и да тога треба да будемо свесни и да чувамо децу и бебе у стомаку“, каже на карју гостовања у РТС ординацији Нада Мацанковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи