Читај ми!

Губитак чула мириса после ковида може се излечити тренирањем носа

Њушкање најмање четири различита мириса, два пута дневно током неколико месеци, оцењено је као јефтина терапија за губитак чула мириса након ковида и, што је најважније, без нежељених дејстава.

Оболели од ковида 19 који су искусили губитак мириса као последицу дејства вируса требало би да испробају „тренирање носа“, тврде научници.

Вежба за нос, која укључује њушкање најмање четири различита мириса, два пута дневно током неколико месеци, описана је као „јефтина, једноставна опција лечења без нежељених ефеката“ за решавање уобичајеног симптома коронавируса, преноси Скај њуз.

Метода је усмерена ка опоравку пацијената који су прележали ковид 19, а заснована је на тзв. неуропластичности, за коју стручњаци кажу да је „способност мозга да се реорганизује како би надокнадио промену или повреду“.

Истраживање које је спровела међународна група стручњака за чуло мириса, објављено је у часопису Међународни форум за алергије и ринологију (International Forum of Allergy & Rhinology). Аутори саветују да се не користе стероиди за лечење губитка мириса.

Стручњак у области оштећења чула мириса, професор Карл Филпот са Медицинског факултета Универзитета у Источној Англији, рекао је да постоји врло мало доказа да ће лек помоћи при губитку мириса и да терапије које укључују стероиде имају „потенцијалне нежељене ефекте, укључујући задржавање течности, висок крвни притисак и проблеме са променама расположења и понашања“.

Пандемија коронавируса, како каже Филпот, довела је до огромног пораста броја случајева губитка мириса на глобалном нивоу, а отприлике свака пета особа која искуси губитак мириса због ковида 19 жали се да се осећај мириса није вратио у потпуности чак ни осам недеља након појаве болести.

„Срећом, код већине људи који осете губитак мириса као резултат ковида чуло мириса ће се спонтано вратити. Истраживања показују да након шест месеци потпун опоравак може да очекује 90 одсто људи“, истакао је професор Филпот.

Према његовим речима, познато је да тренирање мириса може да буде од помоћи.

„То укључује мирисање најмање четири различита мириса, два пута дневно, непрекидно током неколико месеци. Тај начин је јефтина, једноставна опција лечења без нежељених дејстава и то код различитих узрока губитка мириса, укључујући и ковид 19“, поручио је Филпот.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 12. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи