Колико кишно време заиста утиче на наше расположење

Да ли сте икада приметили да, док пада киша, пада и ваше расположење? Многи сматрају да без обзира на све, понедељак и кишни дан, обавезно кваре расположење. Да ли је то заиста тако?

Ако се током пљуска не осећате најбоље, знајте да нисте једини, и да лоше време заиста може негативно утицати на ваше емоције. 

Према једном истраживању, скоро девет процената људи спада у категорију „мрзитеља кише". Ова група се осећа „бесни и мање срећне у данима са више падавина".

Друго истраживање показало је да је киша чак повећала број негативних постова објављених на Фејсбуку.

Др Теша Еванс, клинички психолог из Сан Франциска (где киша пада у просеку 67 дана у години) каже: „Кад кишни облаци поклопе сунце, неки људи дефинитивно имају већу подложност да се осећају усамљено или нерасположено. Прилично често тада примећујемо промену расположења - попут осећања туге или слабијег самопоштовања, када је пада киша".

Ако ваше расположење пада по кишном времену, шта можете учинити да то спречите?

Др Еванс саветује да, не паднете у искушење, и да угасите светло и увучете се у кревет током кише. Напротив, треба да упалите светла у просторији у којој боравите.

„Истраживања указују на то да светлост може појачати ниво серотонина, што подиже расположење", каже др Теша Еванс.

Др Џулија Семтон, психијатар из Њујорка, слаже се са овим саветом. Она иначе примењује „светлосну терапију" у својој пракси са пацијетима.

„Охрабрујем људе да се заиста труде да буду напољу и на дневном светлу, чак и када је хладно и кишно време", каже др Семтон.

„Иако се можда не чини да светлости тада баш и нема, ипак ћете се излагати УВ зрацима, што вам може помоћи у регулисању циркадијалног ритма (биолошки ритам у организму човека) и побољшању расположења", додала је.

Ако је пљусак дуг и јак, можете остати код куће, али уз неколико услова.

„Активирајте се у кући, радите оно што волите, одгледајте неку комедију, играјте игрице, бавите се хобијем или читајте", предлаже др Еванс.

„Ако ипак почнете да се осећате лоше, покрените се. Охрабрујем људе да вежбају, то је од велике важности", каже Самтон.

„Физичка активност људима даје на виталности, може допринети самопоштовању и повећава нивое ендорфина, који позитивно утичу на расположење", рекла је де Семтон, која поручује да се туторијали о вежбању могу наћи на Јутјубу, и да уз трбушњаке у кућним условима, свакако добро дође и добра музика.

Ако не волите да вежбате, плес може бити добра замена.

И на крају, немојте се изоловати и осамљивати по кишном времену, упозорава др Еванс.

„Кад су људи сами, могу се осећати горе него иначе", напомиње она.

Повежите се с другима, и уместо да се кријете од кише у затвореном, у друштву ће ваше расположење сигурно бити боље, без обзира на то колико време било мрачно и тмурно.

среда, 16. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи