Читај ми!

Весници пролећа који доносе и здравље

Упркос томе што их првенствено познајемо као мирисне најављиваче пролећа, љубичица, јагорчевина и маслачак су лековите биљке и заузимају важно место у народној медицини.

Јагорчевина, један од првих весника пролећа, позната је по лековитости, нарочито у борби против секрета који прати респираторна обољења.

„У свом корену јагорчевина има од пет па чак и до 10 одсто сапонина – супстанци које разређују густу слуз која је нагомилана у нашим дисајним органима и помажу код непродуктивног сувог кашља“, објашњава Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

Према његовим речима, осим корена ове биљке, у лечењу се користи и њен цвет који има око два одсто сапонина.

„Чај од цвета јагорчевине има много лепши укус и мирис који подсећа на мед. Такође се користи против кашља, бронхитиса. Од цветова јагорчевине, љубичице, зове и дивизме прави се цветни чај против бронхитиса пријатног укуса и мириса који је благ и могу да га пију и деца“, објашњава гост Јутарњег програма.

Мешавина јагорчевине са матичњаком, лавандом и липом одлична је за спуштање тензије, то јест нервне напетости, и против несанице.

Званична медицина још није потврдила, али јагорчевина у народу ужива велико поверење у борби против реуматизма. За ту намену, народни травари јагорчевину мешају са неким другим биљкама са сличним деловањем – суручицом (медуником), копривом.

На органе за дисање благотворно делује и љубичица. Њен корен се у народној медицини некада користио за изазивање повраћања у случају тровања храном.

Шведски научници испитују деловање пептида које садржи љубичица на одређене врсте тумора.

„Маслачак је фантастична биљка за побољшање прокрвљености бубрега, делује благотворно на јетру, на све системе органа који избацују токсине из тела, добар је и за кожу. Листови садрже манитол па се препоручује људима који су прележали срчани или мождани удар. Његови цветови који имају дивну жуту боју садрже хеленин који се саветује људима који не виде добро ноћу“, истакао је Антонијевић додајући да се од корена маслачка прави замена за кафу.

Маслачак не смеју користити особе са блокираним жучним каналом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи