Читај ми!

Јужна Кореја на коронавирус тестира и неке кућне љубимце

Мачке и пси који су кућни љубимци у главном граду Јужне Кореје биће тестирани на коронавирус ако буду имали симптоме ковида 19, најавили су челници Сеула.

Вест о тесту за љубимце стиже неколико седмица након што је Јужна Кореја пријавила свој први случај ковида 19 код животиње - мачета, јавља Би-Би-Си.

Биће тестирани само кућни љубимци који показују симптоме попут грознице или потешкоћа са дисањем након што су били изложени људским преносиоцима вируса. Оне животиње код којих тест буде позитиван мораће да буду у кућном карантину.

Ипак, неће бити неопходно да љубимац буде послат у посаебан објекат, јер нема доказа да се вирус може ширити између људи и кућних љубимаца, каже Парк Ју-ми, службеник за контролу болести на виртуелном брифингу за штампу, наводи агенција Јонхап.

Међутим, уколико су власници кућних љубимаца на болничком лечењу због ковида 19, не осећају се добро или су престари да би се о њима бринули, животиње ће бити одведене у карантин у објекту који је град за то наменио.

У Јужној Кореји, оболели од ковида 19 углавном се смештају у карантин ако им није потребно болничко лечење.

Љубимци и становници зоо-вртова са коронавирусом 

Парк Ју-ми подсећа становнике да држе кућне љубимце „најмање два метра од људи и других кућних љубимаца када их шетају“.

Раније прошлог месеца, утврђено је да је маче пронађено у верском објекту у Џинџуу, граду на југоистоку земље.

Здравствени стручњаци сумњају да су мајка и ћерка, које су боравиле у установи, пренијеле вирус мачету јер су обе имале позитиван тест на коронавирус.

Стручњаци су раније рекли да је врло мало вероватно да пас или мачка могу пренети вирус људима, иако су истраживања показала да мачке могу бити носиоци вируса и пренети га другим мачкама.

Широм планете, тек неколико кућних љубимаца имало је позитиван тест на вирус.

Прошлог месеца, гориле у сафари парку у зоолошком врту у Сан Дијегу добиле су коронавирус од човека који се бринуо о њима, што је био први познати случај инфекције мајмуна.

Присуство вируса потврђено је и код бројних других дивљих животиња, укључујући лавове и тигрове у зоолошком врту у Њујорку и лавове у зоолошком врту у Барселони

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 16. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи