Читај ми!

Да ли имам грип, прехладу, алергију или ковид 19 – симптоми су слични, али болест није иста

Како да разликујемо прехладу, грип, алергију од ковида 19, ко ових дана најчешће тражи помоћ од пулмолога, објаснили су у Клиници „Наздравље“.

Није сваки кашаљ, кијавица или запушен нос знак да имамо ковид 19. Можда смо прехлађени, имамоалергију или грип. Како их разликовати код деце, а како код одраслих, објасниле су докторка Снежана Рсовац, пулмолог Дечје клинике у Тиршовој, и докторка Катарина Мијатовић, пулмолог Градског завода за плућне болести, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Када кашљемо или кијамо и запушен нам је нос, прва асоцијација је корона, али...

„Деца имају различиту слику ковида 19, која је блажа од слике одраслих. Велики је проблем утврдити слику болести, али за разлику од одраслих, деца ретко када губе мирис и укус. Водимо се висином температуре и трајањем. Прехлада иде у комбинацији са дијарејом и температуре су ниже него код ковида. Преглед почињемо информацијама од родитеља, као малом епидемиолошком анкетом", рекла је др Снежана Рсовац.

Дијагностика код деце је лакша, важно је истаћи који су то симптоми који се јављају код деце, а разликују се код прехладе и ковид инфекције.

„Након вишемесечног искуства можемо да направимо разлику болести. Прехлада креће са нижим температурама, симптоми трају краће, око 48 сати и нестају, а код ковида ток је другачији. Код лечења ковида 19 и после неколико дана, клиничка слика не мора да покаже добре резултате, што се код прехладе не догађа. На основу рендгенске дијагностике и других анализа, поставља се дијагноза пацијента, који треба обавезно да се јави лекару", истакла је др Катарина Мијатовић.

Истиче да је грип, кога је ове године било много мање, сезонског карактера, а ковид је целогодишњи, траје од марта 2020. године. Апел је вакцинација, јер смо грип вакцином ставили под контролу и сезонски вирус који се лакше контролише.

„На основу анамнезе, знамо у које време године, дана и ноћи се јавља сезонска алергијска кијавица, а она се лако разликује од ковида. Пацијент нема температуру", рекла је др Снежана Рсовац.

среда, 16. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи