Читај ми!

Богата трпеза, како се опоравити од прекомерног јела и пића

У току дана жене би у просеку требало да унесу између 1.500 и 2.000 калорија, док су за мушкарце бројеви нешто већи – па тако, предвиђен дневни унос треба да износи од 2.500 до 2.700. Међутим, истраживања су показала да се у време новогодишњих празника унесе и три пута већа количина хране и пића, па лекари у Хитној служби тада често имају пуне руке посла.

Упркос томе што лекари упозоравају да је преједање штетно по здравље, није лако одолети примамљивој трпези. С друге стране, обилне гозбе прати и неумерено конзумирање пића, па често долази и до опијања, што свакако прави додатни посао лекарима. 

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Марија Рапајић, фармацеут и нутрициониста, истакла је да су празници синоним за преједање, поготово када нисмо могли никуда да одемо да се провеселимо, да заиграмо, па су се калорије гомилале и дигестивни тракт се оптеретио.

Истиче да проблем имају и они који посте, па током празника прекину пост.

Како избећи преједање?

„Када ујутру нормално почнемо да једемо, нећемо прескакати доручак. Од осам сати ујутру, на свака четири сата, треба узимати оброк. Тако може да се избегне преједање. Треба избегавати соду бикарбону и газирана пића. Пожељно је узети чај од матичњака или кантариона, зелени чај за детоксикацију, гутљај по гутљај, и пола сата после јела због ензима и метаболизма“, истакла је Марија Рапајић.

Како знамо када је доста?

„Све што може да стане на длан јесте један оброк. То је месо у величини длана, сарма, а пола сата после јела треба попити чај. Треба имати самоконтролу, а то се учи", истакла је нутриционисткиња.

Детоксикација - чишћење јетре

„Детоксикација је чишћење јетре, масна јетра је нефункционална јетра и окидач је многих болести, чак и оних најгорих. Један дан треба бити потпуно на води, други дан на воћу, трећи на поврћу, четврти на протеинима, а увече чаша сока од парадајза или једна банана", рекла је нутриционисткиња.

Додаје да доручак увек треба почети житарицама јер су оне темељ исхране, касније воћна ужина, никако кромпир и месо, то тражи више времена за варење хране. За аперитив увек нешто горко јер то отвара апетит, а чашица алкохолног пића је за опуштање. Касније као дигестив, после оброка попити чашу црног вина, које добро делује на кардиоваскуларни систем.

"Осталим данима не препоручујем алкохол, само када су празници", рекла је Марија Рапајић, нутрициониста и фармацеут.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи