Читај ми!

Деци млађој од две године не треба давати слаткише и колаче – саветују амерички дијетолози

Ново издање Дијететских смерница за Американце за наредних пет година овог пута су укључиле савете у исхрани од рођења, тако да родитељи сада имају више разлога да кажу не слаткишима, док су упутства за одрасле остала углавном иста.

Управо објављене Дијететске смернице 2020-2025 америчких савезних здравствених власти, први пут дају савете о исхрани беба и мале деце.

По овим препорукама, новорођенчад би требало да се хране искључиво мајчиним млеком у првих шест месеци живота, а у исхрани деце млађе од две године не треба додавати шећер.

„Никада није прерано да се почне“, каже је Барбара Шниман, нутриционисткиња са калифорнијског Универзитета у Дејвису, „И у најранијем добу морате водити рачуна о сваком залогају“.

Како би се здраво храниле у тродноћи и допринеле когнитивном развоју својих потомака, труднице и дојиље, чак и оне жене које планирају да остану у другом стањеу, требало би што више у своју исхрану да укључе морске плодове богате омега-2 масним киселинама (само да није препуна тешких метала).

Ипак, нове смернице за одрасле не укључују две кључне препоруке научника који су припремали ове смернице.

Њихове препоруке о огрничењу уноса додатног шећера на шест одсто укупног уноса калорија, као и да унос алкохола треба ограничити само на једно пиће дневно.

Уместо тога, објављене смернице задржале су претходне препоруке: ограничити унос шећера на 10 одсто дневног уноса после друге године, а мушкарци би требало да ограниче алкохол највише на два пића дневно - двоструко више него што се саветује женама.

„Мислим да нисмо завршили са алкохолом“, напоменула је др Шниман, која је председавала одбором који је дао препоруке влади. „Морамо још много тога да научимо“.

Прехрамбене смернице сваких пет година издају Одељење за пољопривреду и Одељење за здравство и људске ресурсе.

Ове препоруке се користе приликом утврђивања стандарда прехрамбених стандарда произвођача хране као и компоновања оброка у ђачким мензама.

Упркос томе што су припремљене и издате током пандемије коронавируса, нове смернице не упућују на прехрамбене изазове које је донела ова година.

Препоруке саветодавног одбора у вези са уносом алкохола и шећера код одраслих дате су у настојању да се умањи висока стопа гојазних у Сједињеним Државама, с обзиром на то да је прекомерна тежина директно повезана са кардиоваскуларним болестима и дијабетесом типа два, као и повећаним ризиком од настанка тешких компликација код оболелих од ковида-19.

Препоручује се као и до сада да у исхрани буде више поврћа, воћа, махунарки, интегралних житарица, орашастих плодова, морских плодова, млека и млечних производа са мањим процентом масти и немасног меса.

Американцима се такође саветује да смање унос калорија, шећера, соли, засићених масти и алкохола.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи