Читај ми!

Ово је храна за боље расположење

Кратки дани са много облака и мало сунца могу да донесу лошије расположење. Рекурентна зимска депресија погађа милионе људи широм планете, а симтоми укључују промену апетита, безвољност, тромост, па и знаке депресије. Магичне пилуле која би донела решење нема, али храна може да помогне.

Оно што једете или не једете може да помогне у борби против зимског нерасположења. Ево неколико предлога шта треба јести, као и намирница које треба избегавати у хладним данима пред нама.

Лосос и жуторепа туна

Током зимских кратких дана нема довољно светла, због чега тело има проблема са производњом витамина Д. Лосос и жуторепа туна богате су овим витамином и због тога их треба укључити у исхрану и то неколико пута недељно, поручују стручњаци.

Друга могућност је узимање витамина Д у облику суплемената.

Поменуте врсте рибе такође су одличан извор омега-3 масних киселина, које помажу у борби против упалних процеса у организму. 

То је важно због тога што последица упала могу да се осете не само на срцу него и на мозгу, што ће опет ометати производњу хормона који помажу да се осећамо боље.

Разнобојно воће и поврће

Зими може бити тешко поштовати правило да се једе разноврсно воће и поврће, али је то изузетно важно како бисмо у организам унели неопходне антиоксидансе, витамине и минерале.

Ако свакодневно једемо само јабуке и банане и фокусирамо се на зелено поврће, пропуштамо црвене, наранџасте и љубичасте намирнице које садрже друге важне антиоксидансе, указују нутриционисти.

Не мора то бити вансезонско свеже воће и поврће. Замрзнути плодови такође ће допринети балансираном уносу намирница разних боја.

Махунарке, орашасти плодови и семенке

Мало је оних који нису чули за пробиотике, микроорганизме који могу допринети здрављу црева. 

Осим њих, потребни су нам пребиотици који „хране“ бактерије у доњим деловима пробавног тракта, поручују стручњаци.

Пребиотике можете пронаћи готово у свакој храни биљног порекла, али махунарке, орашасти плодови и семенке су посебно добри извори, а такође служе као извор протеина.

Морски плодови

Повећање уноса цинка је неопходно током зиме. Разлог за то је што овај минерал помаже имунолошком систему, има важну улогу у метаболизму хранљивих материја и код одржавања нивоа енергије.

Најбољи извори цинка су шкампи, ракови, јастог, шкољке и остриге. Добра вест је што ови морски плодови имају релативно мало калорија, а обиље протеина. 

Ако нисте љубитељи, до цинка можете доћи и једући леблебије и сочиво. 

Тамна чоколада

Чоколада је још један одличан извор цинка. Нажалост, није у питању млечна чоколада већ она са најмање 85 одсто какао делова.

Зелено а горко

Зелена салата је укусна, али можда није баш идеална ако желите да помогнете имунитету да се избори са изазовима у овом периоду године. 

Зато покушајте да се одлучите за тамније нијансе зелене које ће донети и благо горак укус. Рукола, радич и маслачак су најбољи, наравно ако можете да их нађете.

Намирнице које би требало проредити

Будући да због потенцијалног накнадног претераног уживања у ускраћеним залогајима, није мудро потпуно искључити неке намирнице, нутриционисти препоручују проређивање.

Масна храна је та коју би у овом случају требало свести на најмању могућу меру.

Колико год нас хладан ветар гура према њима, масти које се налазе у помфриту могу повећати ризик од појаве упале или их погоршати, али и учинити да се осећамо лошије, физички и ментално. 

Такође, рафинисани шећер не би смео да буде превише заступљен у нашој исхрани.

Ако не можете да избаците алкохол потпуно, било би добро да га максимално избегавате, јер је сигурно средство за гурање у депресију централног нервног система.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи