петак, 25.12.2020, 14:35 -> 14:58
Извор: РТС, huffpost.com
Ово је храна за боље расположење
Кратки дани са много облака и мало сунца могу да донесу лошије расположење. Рекурентна зимска депресија погађа милионе људи широм планете, а симтоми укључују промену апетита, безвољност, тромост, па и знаке депресије. Магичне пилуле која би донела решење нема, али храна може да помогне.
Оно што једете или не једете може да помогне у борби против зимског нерасположења. Ево неколико предлога шта треба јести, као и намирница које треба избегавати у хладним данима пред нама.
Лосос и жуторепа туна
Током зимских кратких дана нема довољно светла, због чега тело има проблема са производњом витамина Д. Лосос и жуторепа туна богате су овим витамином и због тога их треба укључити у исхрану и то неколико пута недељно, поручују стручњаци.
Друга могућност је узимање витамина Д у облику суплемената.
Поменуте врсте рибе такође су одличан извор омега-3 масних киселина, које помажу у борби против упалних процеса у организму.
То је важно због тога што последица упала могу да се осете не само на срцу него и на мозгу, што ће опет ометати производњу хормона који помажу да се осећамо боље.
Разнобојно воће и поврће
Зими може бити тешко поштовати правило да се једе разноврсно воће и поврће, али је то изузетно важно како бисмо у организам унели неопходне антиоксидансе, витамине и минерале.
Ако свакодневно једемо само јабуке и банане и фокусирамо се на зелено поврће, пропуштамо црвене, наранџасте и љубичасте намирнице које садрже друге важне антиоксидансе, указују нутриционисти.
Не мора то бити вансезонско свеже воће и поврће. Замрзнути плодови такође ће допринети балансираном уносу намирница разних боја.
Махунарке, орашасти плодови и семенке
Мало је оних који нису чули за пробиотике, микроорганизме који могу допринети здрављу црева.
Осим њих, потребни су нам пребиотици који „хране“ бактерије у доњим деловима пробавног тракта, поручују стручњаци.
Пребиотике можете пронаћи готово у свакој храни биљног порекла, али махунарке, орашасти плодови и семенке су посебно добри извори, а такође служе као извор протеина.
Морски плодови
Повећање уноса цинка је неопходно током зиме. Разлог за то је што овај минерал помаже имунолошком систему, има важну улогу у метаболизму хранљивих материја и код одржавања нивоа енергије.
Најбољи извори цинка су шкампи, ракови, јастог, шкољке и остриге. Добра вест је што ови морски плодови имају релативно мало калорија, а обиље протеина.
Ако нисте љубитељи, до цинка можете доћи и једући леблебије и сочиво.
Тамна чоколада
Чоколада је још један одличан извор цинка. Нажалост, није у питању млечна чоколада већ она са најмање 85 одсто какао делова.
Зелено а горко
Зелена салата је укусна, али можда није баш идеална ако желите да помогнете имунитету да се избори са изазовима у овом периоду године.
Зато покушајте да се одлучите за тамније нијансе зелене које ће донети и благо горак укус. Рукола, радич и маслачак су најбољи, наравно ако можете да их нађете.
Намирнице које би требало проредити
Будући да због потенцијалног накнадног претераног уживања у ускраћеним залогајима, није мудро потпуно искључити неке намирнице, нутриционисти препоручују проређивање.
Масна храна је та коју би у овом случају требало свести на најмању могућу меру.
Колико год нас хладан ветар гура према њима, масти које се налазе у помфриту могу повећати ризик од појаве упале или их погоршати, али и учинити да се осећамо лошије, физички и ментално.
Такође, рафинисани шећер не би смео да буде превише заступљен у нашој исхрани.
Ако не можете да избаците алкохол потпуно, било би добро да га максимално избегавате, јер је сигурно средство за гурање у депресију централног нервног система.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар