Читај ми!

Добар сан чува мозак и смањује ризик од деменције

Ново истраживање спроведено на Универзитету у Бостону истиче да квалитетан сан чува мозак и смањује ризик од деменције.

Истраживање се заснива на  анализама које су показале да док спавамо мозак ради, уместо да се одмара.Без адекватног сна наш мозак не може ефикасно да функционише. Због тога особе са деменцијом често пате од поремећаја сна.

Како наводи доктор Алон Авидан директор Уцла центра за поремећаје спавања и професор на одељењу неурологије на медицинском факултету "Дејвид Гефен", током сна наш лимфни систем се активира због  протеина и токсина. 

„Ови протеини су токсични за ћелију, за неуроне, па њихово нагомилавање може довести до ширења и дегенерације тих неурона у мозгу који временом може ући у деменцију. Не можемо рећи да ако спавамо само четири сата током ноћи, да ћемо за 20 година развити Алцхајмерову болест", рекао је др Алон Авидан.

Своје мишљење изнела је и др Хедер Шнајдер, потпредседница Алцхајмерове асоцијације медицинских и научних операција, која је истакла да поремећај спавања може повећати ризик од Алхајмерове болести и деменције у касној животној доби.

Стручњаци се слажу да је потребно још истраживања да би се схватила веза између сна и деменције.

„Лош сан може довести до анксиозности, депресије, лошег памћења и дегенеративних болести попут Алцхајмерове болести и деменције. То се може догодити посебно ако је присутан основни поремећај спавања или недостатак сна", констатовали су стручњаци.

четвртак, 17. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи