Читај ми!

Мозак воли сир и вино

Неке од лоших навика које су се јавиле током пандемије можда и нису толико лоше. Резултати истраживања показали су да вино и сир могу да успоре пропадање когнитивних способности човека уколико је умерен у њиховом конзумирању.

Закључци до којих су дошли стручњаци, наравно, нису оправдање да током празничних недеља сваке вечери таманите пладањ сира и флашу вина, указује Оријел Вилет, један од аутора студије и професор инстутута за истраживање хране и људске исхране при Универзитету у Ајови.

У студији спроведеној током пуне четири године у Великој Британији, учествовало је 1.787 испитаника старости између 46 и 77 година, пише Индипендент

У фокусу је била учесталост конзумирања одређених врста хране. Међу питањима у упитнику, који су попуњавали учесници студије, била су и она која се тичу фреквентности уноса свежег воћа, салата, масних риба, кафе, пива, сајдера, црног вина и сира.

Такође, од учесника истраживања научници су тражили да раде тестове интелигенције.

Узето је у обзир и какав је испитаницима јеловник био између 2006. и 2010. године, као и у контролним тестовима током 2012. и 2013. године, а затим и 2015. и 2016. године.

Резултати су објављени у новембарском издању стручног часописа Journal of Alzheimer's Disease, а показали су да црно вино и сир заједно могу да буду одлични савезници у превенцији когнитивног назадовања.

Утврђено је да је сир најефикаснија намирница у превенцији дегенеративних промена функција мозга које доносе године.

„Пријатно сам изненађен да наши резултати указују на то да разумно свакодневно уживање у сиру и црном вину није само добар начин да се боримо са тренутном пандемијом ковида 19“, истакао је професор Вилет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи