Читај ми!

Само 15 минута шетње недељно чува дух, тело и емоције

Према новом истраживању са Калифорнијског универзитета у Сан Франциску, 15 минута шетње недељно може утицати на емоције, ментално здравље, а можда и на жељу за новим сазнањима.

Истраживачи су одабрали 60 здравих одраслих особа старијих од 60 година како би утврдили утицај шетње на ментално здравље и емоције.

„Осетићете промену после само једне шетње у природи и то за само 15 минута недељно, важно је да се опустите и бриге оставите код куће“, истакла је др Вирџинија Стурм, ванредни професор неурологије на Универзитету Калифорнија у Сан Франциску.

Професорка је предводила тим који је спровео експеримент како би се открили једноставни и јефтини начини за побољшање менталног здравља.

Истраживачи су закључили да и 15 минута шетње у природи недељно може бити довољно за побољшање менталног здравља.

Учесници у истраживању, који су подељени у две групе, требало је да једном недељно прошетају природом 15 минута, сами и лаганим темпом. Замољени су да током шетње што мање користе мобилне телефоне или друге уређаје.

Друга група имала је задатак више, да током шетње обрати пажњу на себе. 

Истраживачи су помоћу упитника пратили обе групе током осам недеља, интересовало их је како се учесници осећају после сваке шетње, чак и у данима када нису шетали.

Питања су била о чему размишљају током шетње, да ли су расположени и како се тада осећају.

Сви учесници су замољени да направе селфи на почетку и на крају сваке шетње.

Иако је прва група више шетала од друге, дневна истраживања открила су да је друга група испољила жељу за сарадњом и помоћ другима, као и саосећање и захвалност, током осам недеља истраживања.

Истовремено, учесници су истакли да се после истраживања знатно мање плаше.

А истраживачи, који су прегледали селфије учесника, приметили су да су у другој групи ипак срећнији осмеси. 

Али селфији су се временом мењали: испитанике друге групе почео је више интересовати крајолик.

Резултати истраживања су показали и да нам недостаје пажња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи