Читај ми!

Када је заиста време за прву јутарњу кафу или чај

Да ли сте знали да су кафа и чај два напитка која се највише конзумирају после воде и да многима дан не почиње без ових напитака?

Време за прву јутарњу кафу је пре или после доручка, како се она правилно припрема, колико би шољица дневно требало попити?

Гостујући у Јутарњем програму нутриционисткиња Милка Раичевић истакла је да је здравије ујутру попити чај, иако нас он не може пробудити као кафа. Зависни смо и од једног и од другог.

„Добро је да почнемо са водом, па да доручкујемо и после пола сата да попијемо кафу. Нико то од нас не ради. Оно што прво урадимо ујутру је да попијемо кафу или да попијемо чај", рекла је Милка Раичевић.

Додаје да чај има здравствену поруку и да се он пије по упутству. Ако нисте љубитељи чаја него пијете чај само када сте болесни или постоји здравствени проблем, треба знати да постоји терапијска доза чаја. Потребно је прочитати упутство.

„Ако одаберете да пијете чај исто ћете га пити гутљај по гутљај да би везали пљувачку сваки пут, и унели довољно птијалина. Пљувачка подиже наш имунитет и заједно са чајем има здравствену поруку", истакла је нутриционисткиња.

Треба водити рачуна да се чај ујутру пије да би човек подигао имунитет. Пошто чај има намену и сврху било би добро попити чај као што је ехинацеа, са додатком прополиса и лимуна.

Важно је водити рачуна која врста меда се користи за чај

„Воћни чајеви се пију у току дана, јер воће у себи има боју и пријатан мирис. Када је у питању ноћ пијете нану, мајчину душицу, камилицу, а ако радите стресно онда кантарион", истакла је нутриционисткиња.

Када је кафа у питању треба водити рачуна да постоји кафа на коју смо ми навикли, традиционална црна кафа. Не би требало попити више од три шоље.

„Кафа вас пробуди, да вам адреналин, подигне вам притисак, кафа је добар диуретик. Годинама се трудимо да прихватимо да чај може да се пије лети, јер организам треба да се тонизира, па је препоручљиво пити чај собне температуре", рекла је нутриционисткиња Милка Раичевић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи