Читај ми!

Жене су анксиозније када користе канабис

Канабис је сложена дрога која изазива различите врсте анксиозности код људи који је користе. Неки се због канабиса осећају опуштеније, други наводе да то може да изазове појачану параноју и немир. Истраживање нам говори да се ове разлике могу повезати са разним факторима, попут дозе или врсте канабиса која се користи.

Научна истраживања проучавају да ли канабис изазива или ублажава анксиозност - биолошки секс. Према новој студији Универзитета Џон Хопкинс, жене чешће, у односу на мушки део популације, имају симптоме повезане са анксиозношћу због повремене употребе канабиса.

У научним студијама учесници су добијали или канабис или плацебо (канабис са уклоњеним канабиноидима) који су се могли удисати испаривачем или јести у колачима. 

Учесници су такође добили различите дозе Тхц-а, главног канабиноида у биљци, са дозама између 5 и 25 милиграма.

Сви учесници који нису имали плацебо имали су пораст срчане фреквенције, субјективне ефекте и концентрацију канабиноида у крви и постигли су лошији резултат на когнитивним и психомоторним перформансама.

Али чак и после контроле телесне тежине и концентрације канабиноида у крви, пронађена је једна значајна разлика између мушкараца и жена.

Код жена су оцене за осећај „анксиозности - нервозе", „немира" и „убрзаног рада срца" биле знатно веће.

Аутори студије истичу да овакви налази сугеришу да жене које повремено користе канабис могу чешће имати симптоме повезане са анксиозношћу када користе канабис.

Иако није познато да ли би те флуктуације хормона промениле ефекте канабиса, студије су откриле да хормони могу утицати на ефекте других психоактивних супстанци, попут кокаина.

У овој студији коришћен је један сој канабиса који је обезбедио Национални институт за злоупотребу дрога (НИДА).

Разни сојеви су показали различит потенцијал за стварање анксиозности у претходним студијама.

Канабис који производи НИДА разликује се од оног који је доступан на легалним тржиштима канабиса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи