недеља, 16.08.2020, 15:23 -> 16:00
Извор: РТС, Streemit.com
Црни лимун здрав зачин са Блиског истока
Потиче из Омана. Користи се у припреми скоро свих врста јела и понеких врста пића. У јела се црни лимун додаје цео или измрвљен. Ако је у праху често је додатак посластицама. Садржи витамине, калцијум, калијум и минерале.
Црни лимун је зачин који потиче са блискиг истока. Добија се од врсте цитруса која се узгаја на Средоземљу и у Јужној Азији.
Води порекло из Омана, важан је састојак кухиње Ирака, Ирана и држава Персијског залива.
У Ираку га зову "noomi basra", "limun Basre", а назив потиче од чињенице да је први пут стигао у луку Басра.
Црни лимун садржи минерале, витамин Ц и Д, калијум и калцијум. Има карактеристичан укус. Поред црног користи се и жути сушени лимун. Оба су величине ораха.
Где се све користи сушени лимун
Најчешће се користи као додатак куваним јелима, супама, чорбама, рибљим специјалитетима, као и јелима са роштиља.
У јела се додају цели или у праху, а у прашкастом облику одлични су за колаче.
Црни лимун је врло мирисан, помало горак, има благо ферментисани укус, па се користи за повећање укуса киселости у јелу.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар