Породично вежбање као ритуал у борби против искривљене кичме

Чак свако треће дете школског узраста има неку врсту деформитета кичме. То је уједно и период најбржег раста и развоја детета, али у данашњем добу модерних технологија и период у којем се смањује физичка активност, а повећава време проведено за компјутером или мобилним телефоном.

Осим седења уз рачунар и мобилни телефон, узрок поремећаја у кичменом стубу, као што су сколиоза и кифоза, може бити и у генетичкој предиспозицији. 

„Ако неко пет сати или осам сати проведе за компјутером, неко ко ради, или деца која имају слободно време па га проводе са цртаћима, онда је то најважнији узрок", рекао је, гостујући у Јутарњем програму др Горан Милојковић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације. Додаје да се узраст, у коме се када јављају овакви проблеми, смањује.

„Са три, четири године, деца већ имају могућност да добију мобилни, ајпед, компјутер, и онда, ту је за школски узраст торба која својом тежином такође криви кичму, и то је фактор. Сад постоје торбе са точкићима па је то мало смањено. Неприпремљеност деце и слаба физичка активност је разлог кривина", додао је доктор Милојковић.

Каже да је најважнија физичка припремљеност, односно вежбање.

„Ако дете или одрастао човек има јаке мишиће дуж кичме, онда ће му седење много мање сметати", каже др Милојковић и саветује и децу и родитеље да заједно вежбају, да то буде нека врста породичне навике, па и терапије.

Саветује и смањење времена пред телевизором.

„Ако баш мора да се гледа, гледа се лежећи, као и кад се користи мобилни, нема седења, него лежање. На тај начин неће оптерећивати кичму и мање ће је кварити. Пошто и лежање тада може бити непријатно, треба ставити испод стомака јастук, да се не би појачала лордоза", објаснио је доктор.

Говорећи о ношењу мидера, каже да је све више деце са искривљеном кичмом али и да је ношење мидера један пасиван приступ.

„Мидер је пластичан и неудобан, сад кад је лето. Деца се зноје, они не воле то да носе, нарочито ноћу, ии кад иду у школу. Тако да је најважније превентивно радити и избећи то да дођете у ситуацију да дете носи мидер. А када га носи, онда се јави свом доктору, физијатру који идреди шта и како треба да носи. Узму се мере и пави се мидер", каже доктор и препоручује вежбање као превентиву.

Преглед - пршљен по пршљен 

„Ако родитељи желе да виде да ли им дете има криву кичму, треба да их скину до пола, да стану или чучну иза њих. Онда гледају висину левог и десног рамена, левог и десног ува, висину леве и десне лопатице. Ако је дете мршаво, то се лако види. Може да се види и опипа и кривина кичме. Ако је већа кривина она се свакако одмах види. Онда, када се дете савије, кривине долазе до изражаја и могу се и тако видети. Ако родитељ утврди да има кривина, треба да предузме најпре вежбање са дететом", саветује др Миојковић.

„Најбоље вежбе су лежеће вежбе. Статичке, без померања вежбе, где јачате мишиће уз кичму и где немате оптерећење. Други добар начин је пливање, базен и вода су савршен начин за одржавање тела као и ходање у базену, ако одраси имају тегобе", каже доктор и препоручује повремено истезање.

Саветује да се вежба у свакој породици, да вежбају и родитељи, да то постане ритуал и нешто што ће помоћи да деца уче по моделу понашања гледајући родитеље, па и да наставе ту праксу када и сами постану родитељи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи