Заборавите на опрез и неповерење, отворите се према другима и - живећете дуже

Ниво поверења који имате према другима, може вам додати године живота, показују резултати новог истраживања.

Истраживачи су испитивањима и експериментима открили да мушкарци и жене, који више верују у добре намере људи које не познају, имају већу вероватноћу за дужи живот у односу на људе који су сумњичави према другима. 

Резултати истраживања сугеришу да поверење у људе има благотворно дејство за рад срца. Код групе људи који су оотворенији према другима, смртност услед болести срца мања је  за 13 одсто.

У студији су се упоређивали подаци о дужини живота и здрављу са одговорима на питање о поверењу. Анкета је трајала дуги низ година и рађена је међу становницима САД.

Питање у анкети је гласило: "Да ли бисте рекли да се већини људи може веровати или сматрате да човек никад не може бити довољно опрезан"?

Само 37 одсто од 24.000 учесника у истраживању сложило се да се већини људи може веровати. Ипак, 58 одсто њих је рекло да човек никада ме ноже бити довољно опрезан, а пет одсто испитаника било је неодлучно.

Такође је утврђено да мушкарци имају више поверења у жене, као и они људи који су у браку и који су у зрелијим годинама.

Истраживачи са универзитета у Стокхолму,  објаснили су да виђење добра у другима може олакшати суочавање са животним успонима и падовима.

С друге стране, кад смо сумњичави и неповерљиви, то може да повећа ниво хормона стреса кортизола, што временом може повећати ризик од срчаних напада.

Истраживање је открило и да људи који су неповерљиви, имају више склоности ка алкохолу и дувану. 

У студији која је објављена у часопису Social Science and Medicine, закључује се да "постоји јасно установљена предност по питању дужине живота у корист оних који више верују непознатим људима".

Ипак, један од истраживача, Александар Митинг додао је да су неповерење и опрез према другима некада паментан избор, и да је "важно уочити и пазити на људе који намеравају да злоупотребе ваше поверење".

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи