Да ли је физичка снага жене у њеним мишићима

Од давнина сматра се да су мушкарци снажнији пол и физичком и у емоционалном смислу. Тако је и мишићна маса код мушкараца била привлачна, а код жена не, па им вежбање није ни било потребно.

Жене су одувек напорно радиле како би осигурале храну, бринуле су о деци и домаћинству, а то је физички напор. Историјски гледано, сматрало се да вежбање није било добро за жене.
"Став је био да је вежбање потребно, али да су жене прилагодљиве само умереном тренирању јер њихове руке не могу да раде дуго и напорно", истиче Шенон Селин.

Вежбање је корисно, без обзира на пол. Како су могућности и приступ реквизитима за јачање снаге једнаки, поставља се питање колико је заправо просечна жена снажна? Део одговора повезан је и са величином тела. 

Већа снага резултат је већих мишића

Мишићи код мушкараца су другачији јер они имају више мишићних влакана типа 2 која су идеална за активности које укључују брзину или тренинг са теговима. Жене имају више мишићних влакана типа 1 који су одлични за издржљивост.

"Чучњеви и искораци су женама једноставнији од склекова или згибова", сматрају стручњаци.

Истраживање Националног центра за информације о биотехнологији у закључку наводи да су жене у горњем делу тела снажне као мушкарци у 52 одсто, а у доњем делу тела око 66 одсто случајева.

Подаци говоре да је већа снага мушкараца последица првенствено већих мишића.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи