Апел медицинске сестре након што јој је ћерка завршила у болници: „Вакцинишите своју децу“

Дебата која се последњих година води између поборника и противника вакцинисања поново се распламсала због случаја ћерке дугогодишње медицинске сестре Камили Иколс, која је завршила у ургентном центру након што је вршњакиња заразила овчјим богињама.

Камилијина прича на друштвеним мрежама изазвала је велику пажњу и бурне реакције, а она је желела да истакне опасност којом су деца, попут њене ћерке Ешли, изложена због родитеља који не желе да вакцинишу своју децу.

Наиме, Ешли је са две године добила нови бубрег. Уобичајено је примила терапију имуносупресаната да њено тело не би одбацило нови орган.

Због тога, није могла да прими неке од вакцина, укључујући и ону против овчјих богиња.

„Била сам прилично тиха када су у питању припадници покрета против вакцинације. Најчешће ме питају: 'Зашто би моје дете представљало претњу вашој вакцинисаној деци, ако сте толико сигурни да вакцине функционишу'. Ево зашто. Има људи који не могу да приме вакцине са живим вирусом у себи, попут моје ћерке којој је са две године пресађен бубрег“, почиње своје обраћање Камили.

Према њеним речима, Ешли је добила једну вакцину против варичела, али није могла да прими другу, јер јој је имуни систем потиснут због терапије за прихватање новог органа. Друга вакцина не би изазвала ефекат развијања имунитета код ње, већ би оболела од вируса.

Упркос томе, дошла је у додир са дететом које није вакцинисано и које је имало овчије богиње.

„Била је у ургентном центру, обавили су јој све могуће анализе, добила дозе имуноглобулина и чекали смо да видимо шта ће доктор да каже. Период инкубације вируса је од седам до 21 дан, па чак и упркос свим напорима, могла је да оболи три недеље касније. Због компромитованог имуног система, последице су могле да буду веома озбиљне“, написала је Ешлина мајка.

Она је замолила родитеље да се боље информишу и образују ако мисле да ће њихово дете развити аутизам због вакцина.

„Не постоји ниједно колегијално проверено истраживање које је утврдило било какву везу аутизма са вакцинама. А људи који бирају да не вакцинишу своју децу тако доводе моје дете у опасност. Већ је довољно пропатила, а ово је могло тако лако да се избегне“, објаснила је Камили.

Према њеним речима, повратак овчјих богиња, великог кашља и малих богиња је директна последица све већег броја родитеља који одбијају да вакцинишу своју децу.

„За све оне који ми кажу да треба да се образујем, желим да поручим да сам педијатријска медицинска сестра са стажом од преко 10 година и великим искуством са популацијом која пати од нарушеног имунитета и која је изложена хроничним болестима“, истакла је она.

Објаснила је и важност да се што већи проценат деце вакцинише јер се тако ствара ефекат „имунитета крда“. Ако је у једној заједници велики постотак људи вакцинисан, вирус не може брзо да се шири и скоро да не постоји могућност избијања епидемије. То је изузетно важно да би се заштитили људи који не могу да се вакцинишу, попут оних са нарушеним имуним системом и алергијама. 

Цела прича има срећан крај. Ешли је успела да се избори и вирус није успео да се развије. Њена мајка се захвалила свима на подршци.

Упркос тврдњама о штетности вакцина код појединаца, вакцине су и даље најефикаснији метод превенције инфективних болести. Широкораспрострањена вакцинација довела је до потпуног искорењивања великих богиња, као и драматичног сузбијања полиомијелитиса, малих богиња и тетануса.

Уз антибиотску терапију, вакцине се сматрају најзаслужнијим за смањење удела инфективних болести међу узрочницима смрти код људи. Почетком прошлог века, инфекције су биле водећи узрочник смрти (између 30 и 60 одсто), док су почетком 21. века имале удео од три до пет одсто.

Искорењивање великих богиња један од највећих успеха медицине. Та болест је једна од најсмртоноснијих у људској историји, са смртности од 30 до 35 одсто.

Крајем 18. века велике богиње убијале су око пола милиона људи годишње. Смртност код одраслих се кретала од 20 до 60 одсто, а код деце и до 80 одсто. У 20. веку, велике богиње убиле су између 300 и 500 милиона људи широм света.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи