понедељак, 08.05.2017, 10:21 -> 10:53
Извор: РТС, Bustle
Навике у исхрани које се исплати „украсти“ од других кулутра
Сваког дана можемо да научимо нешто ново, поготово када је реч о исхрани. Увек можете да побољшате своје здравље и да откријете нове трикове које помажу вашој линији. Искористите и оне из других култура. Већина их је врло једноставна и може се лако интегрисати у начин живота.
Усредсредите се на уживање у храни
Французи обожавају храну, али на другачији начин. Једу полако, не ускраћују себи оно што воле и одвајају довољно времена да уживају у сваком залогају. Не једу с ногу и није им важан квантитет већ квалитет. То им помаже у одржавању тежине.
Користите штапиће за јело
Кључни елемент азијске културе може да вам помогне да једете спорије и да се зауставите када сте сити. Узимајући мање залогаје, лакше ћете препознати када је доста и мање су шансе да дође до непотребног преједања.
Додајте више зачина
Познато је да се у Азији и Индији користи много зачина. Кари и куркума могу да сузбију апетит, а говедина и броколи у љутом чилију могу да убрзају ваш метаболизам и засите вас.
Једите док нисте 80 одсто сити
У јапанској култури, обичај је да се једе док нисте 80 одсто сити. Једете ли до потпуне ситости, желудац ће се ширити и биће неопходно више хране да га напуните. Ако одлучите да напустите сто кад вам је најукусније, смањићете укупан калоријски унос и мршавићете. Служећи се тим триком, избећићете и надутост.
Зелени чај пре и након јела
У Кини се често пије зелени чај пре и после јела – али не током, будући да може да утиче на правилну пробаву. Студија објављена у листу Jornal of the American College of Nutrition потврдила је да зелени чај убрзава метаболизам. Исто тако, можете да преузмете трик којим се служе у Јужној Америци и попити роибос чај. Показало се да убрзава рад метаболизма и помаже при управљању тежином.
Сетите се медитеранске хране
Медитеранска храна пуна је воћа, поврћа, маслиновог уља, рибе и житарица са целим зрном, уз много мање пржене хране, црвеног меса и прерађевина. Пратећи ту врсту исхране, брзо ћете се почети да се осећате здравије и срећније.
Чешће једите код куће
Пољаци су један од народа који најчешће једе код куће и који на посао носе храну од куће. Тако знају тачно што једу и избегавају нездраве адитиве – а и штеде новац.
Боје на тањиру
Ако више различитих боја ставите на тањир, тело ћете више снабдети потребним нутријентима. Јапанци воле овакве разнобојне оброке.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 6
Пошаљи коментар