Рак коже излечив ако се открије на време

Сваке године у Европи око три и по милиона људи оболи од рака коже. Од меланома, најсмртоноснијег рака коже, умре око 22.000 људи. Статистика идентична и у нашој земљи. Рак коже није редак, али је излечив уколико се уочи на време. Зато Удружење дерматовенеролога Србије организује бесплатне прегледе коже, 8. маја.

Сваке године у Србији се открије око 650 оболелих од меланома, најсмртоноснијег рака коже. Пре пет година у овој статистици био је и Драган Марковић, режисер у пензији.

„Ја сам дошао са екипом, екипа се прегледала, ја не. Ја сутрадан интуицијом дођем код професорке и утврди се да ја имам меланом“, објашњава Марковић.

На интуицију, или срећу, показују истраживања, ослањају се и становници Европске уније.

„У студији коју је радио 'Евромеланом' показано је да се, када су интервјуисали 13.500 испитаника, свега 14 одсто њих штити се од сунца током целе године, иако 91 одсто препознаје због чега је важно да се штитимо од УВ зрачења“, каже проф. др Жељко Мијушковић, председник Удружења дерматовенеролога Србије.

Један од начина да се овим карциномима стане на пут јесу превентивни прегледи. Ове године у њима учествује: 29 градова, 58 здравствених установа и 140 дерматолога...

„Оно што је симболично за ове прегледе јесте да се обављају 8. маја у свим овим градовима Србије. Осим приступа иновативним лековима за метастаски меланом када је он већ узнапредовао, веома је важна та превенција, односно информација за заштиту од сунца и самопрегледи становништва“, истиче проф. др Лидија Кандолф Секуловић, национална координаторка кампање „Евромеланом“.

Соларијум повећава ризик од добијања рака коже, а забрињава што га средњошколци све више користе.

„Узели смо четири средње школе у Београду. Средњошколце 3. и 4. разреда, а било је негде 550 анкетираних. Оно што смо нашли је да је скоро 40 одсто средњошколаца у том узрасту већ било у соларијуму“, тврди проф. др Синиша Радуловића, председника Удружења медикалних онколога Србије.

„Ко до 30. године користи соларијум, шанса да добије меланом је шест пута већа. Од 30-40, четири пута већа“, додаје доц. др Душан Шкиљевић, потпредседник Удружења дерматовенеролога Србије.

Зато је у Србији покренута иницијатива за забрану соларијума млађима од 18 година.

„Коришћење соларијума би спало у домен регулације подзаконских аката и пре доношења закона, већ смо ми планирали формирање радних група за израду тих практичних сегмената који регулишу употребу соларијума. Ја се надам да смо све обухватили и до краја године би требало да буде инкорпорирано и прихваћено кроз органе Србије“, објашњава доц. др Вицко Ференц, државни секретар Министарства здравља.

Бесплатни прегледи се одржавају 8. маја, али је потребно да се закажу од 3. до 5. маја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи