недеља, 05.02.2017, 17:32 -> 18:32
Извор: РТС, Квид корнер
Намирнице које не могу да се покваре
Кажу да све има свој рок трајања, али изгледа да неке намирнице нису временски ограничене. Неке од њих су шећер у кристалу, мед и бели пиринач.
Сајт Квид корнер објавио је занимљиву инфографику са роком трајања намирница и ствари (од соде бикарбоне до аутомобилских гума) и на колико времена би требало да их мењамо.
Према графици, постоји неколико ствари које не могу да се покваре.
Соја сос (неотворен): Овај слани сос који обожавају милиони људи широм света временски није ограничен. Према порталу Храна и вино, уколико се отвори имате још око три године да га потрошите.
Шећер у кристалу: Све док стоји на хладном и сувом месту (и ван домашаја мрава), шећер може да стоји у остави колико год је потребно.
Мед: Упркос томе што ће се вероватно кристализовати, слатка и здрава посластица има снажна антимикробна својства, тако да не постоји начин да се поквари. Уколико се кристализује, постоји неколико начина да га вратите у течно стање, од којих је један да теглу са медом ставите у посуду са врућом водом.
Бели пиринач (упакован): Необрађени пиринач читавог зрна издржаће се око шест месеци, али бели пиринач у паковању нема рок трајања.
Сирће: Добро одложено сирће може да стоји годинама.
Сода бикарбона: Натријум хидрогенкарбонат не може да се поквари.
Осушена кафа у зрну: Главни састојак најпопуларнијег топлог напитка широм света нема проблема са протеком времена. Наравно, под условом да су зрна осушена и правилно ускладиштена.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар