Прерађено месо може да погорша астму

Уношење више од четири порције прерађеног меса недељно може да представља ризик по људе са астмом и другим хроничним дисајним проблемима, закључак је истраживања обављеног на хиљаду људи у Француској.

Стручњаци који су водили студију верују да је конзерванс нитрит, који се користи у прерађевинама попут кобасице, саламе и шунке, надражује дисајне путеве и може да доведе до погоршања хроничних дисајних проблема.

Ипак, научници објашњавају да су потребна додатна истраживања да би недвосмислено могли да потврде везу. Уместо да брину о одређеној врсти хране, људи би требало да имају здравију и разноврснију исхрану.

Како оцењују, одрасле особе не би требало да се уноси више од 70 грама црвеног и прерађеног меса дневно.

Читаво истраживање обављено је на хиљаду људи у распону од 10 година од 2003. до 2013. године, а до сада су обављане провере и стручне ревизије.

Око половина учесника имало је астму, док остали (контролни субјекти) нису имали никакве проблеме са дисајним путевима. Научници су надгледали одређене симптоме астме, задиханост, малаксалост, болове у грудима и унос прерађеног меса.

Међу људима са астмом, откривено је да су се симптоми болести погоршали код оних који су уносили већу количину прерађеног меса. Они који су јели више од четири порције недељно, имали су највећи степен погоршања здравственог стања до краја истраживања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи